Stap in de surrealistische wereld van juweelontwerpers Wouters & Hendrix

Wonderkamer II in museum DIVA opent 13 september

Van 13 september 2019 tot 16 februari 2020 presenteert DIVA de tentoonstelling Wonderkamer II: Wouters & Hendrix. In maar liefst drie zalen en met ruim 300 objecten dompelt het juweelontwerpersduo, dat dit jaar het 35-jarig bestaan van hun label viert, de bezoeker volledig onder in hun surrealistische universum.

Katrin Wouters & Karen Hendrix “Eén Wonderkamer is te klein voor ons.”
Katrin Wouters & Karen Hendrix (c) Frederik Beyens
Katrin Wouters & Karen Hendrix (c) Frederik Beyens

Niet één, maar drie zalen toverde het ontwerpersduo om tot een surrealistische wereld. Een selectie van maar liefst 345 juwelen, objecten en kunstwerken van onder andere Salvador Dali, Grayson Perry en Man Ray vertelt het verhaal van 35 jaar Wouters & Hendrix. De fascinatie van het ontwerpersduo voor opmerkelijke verhalen en de edele metalen zilver en goud vormen de leidraad in het tentoonstellingsconcept. Scenograaf Bob Verhelst staat in voor de verrassende scenografie, waarin trompe l'oeils, contrasten en uitvergrotingen centraal staan.

Drie Wonderkamers
De tentoonstelling neemt de bezoeker mee op reis in de leefwereld van Wouters & Hendrix. Palazzo, de eerste zaal, dompelt het publiek letterlijk onder in een gouden gloed. De juwelen van Wouters & Hendrix treden in dialoog met subversieve kunst, surrealistische symboliek en uitmuntend vakmanschap.

Wouters & Hendrix puren hun esthetiek vaak uit banale voorwerpen en herinneringen en geven deze een nieuw, kostbaar leven. In de tweede zaal, Antichambre, gaan rommelmarktvondsten en iconisch Wouters & Hendrix drukwerk in dialoog met hedendaagse kunst.

Antichambre (c) Frederik Beyens
Antichambre (c) Frederik Beyens

In de laatste zaal, Room with a view, schitteren hun zilvercollecties omringd door een indrukwekkend handgeschilderd gordijn. Bijzonder in deze laatste zaal is de hartencollectie van dr. Boyadjian, een cardioloog met een grote passie voor het hart in al zijn vormen. Wouters & Hendrix selecteerden een 30-tal objecten uit de collectie, gaande van juwelen tot postkaarten.

Room with a view (c) Frederik Beyens
Room with a view (c) Frederik Beyens

Over Wouters & Hendrix
Wouters & Hendrix ontwerpen en maken sinds 1984 ongewone juwelen in hun Antwerpse atelier. Als kinderen uit een avant-garde tijdperk hebben ze de regels van de traditionele juweelkunst steeds naar hun hand gezet. Ze zijn subtiele rebellen met een voorliefde voor het surrealisme en worden aangetrokken door onverwachte technieken en materialencombinaties. Wouters & Hendrix’ draagbare sculpturen laten de drager toe uiting te geven aan haar unieke vrouwelijkheid. Hiermee licht ze een tipje van de sluier van haar persoonlijkheid op. Vandaag vieren Wouters & Hendrix de 35ste verjaardag van hun label met een eigen Wonderkamer in museum DIVA.

Over de reeks Wonderkamers
Met een focus op edelsmeedkunst, juwelen en diamant wil DIVA een bijdrage leveren ​ aan de verwondering, nieuwsgierigheid en kennisuitwisseling die materiële cultuur kan opwekken. Daarom nodigt het museum binnen de tijdelijke programmering toonaangevende gastcuratoren uit om een persoonlijke Wonderkamer te maken. Interieurarchitect Axel Vervoordt stelde in 2018 als eerste gastcurator zijn Wonderkamer bij DIVA samen.

Luk Lemmens, voorzitter van De Museumstichting: "In de 16e en 17e eeuw beschikten meerdere zichzelf respecterende sinjoren over een Wonderkamer. Een kamer waarin exclusiviteit in ieder opzicht van het woord verzameld werd. Het zal dan ook geen verwondering wekken dat DIVA zich in deze bijzondere traditie inschreef. Want hoeveel wonderlijke kamers haar museale huis met de vaste tentoonstelling ook telt, een diva is een rusteloze ziel die steeds zoekt naar nieuwe artistieke horizonten. Deze artistieke drang naar vernieuwing gaat zeker ook op het voor het internationaal befaamde duo H&H, waar we binnen en buiten Antwerpen trots op zijn, maar tevens voor Eva Olde Monnikhof voor wie deze Wonderkamer dan weer haar debuuttentoonstelling als kersvers directeur van DIVA. Met dit project maakt ze een schitterende start."
Luk Lemmens & Eva Olde Monnikhof (c) Frederik Beyens
Luk Lemmens & Eva Olde Monnikhof (c) Frederik Beyens

Met werken en juwelen van:
Ann Veronica Janssens, Aarich Jespers, Daniël von Weinberger, David Bielander, Evan Holloway, Fausto Melotti, Grayson Perry, Jesus Rafaël Soto, Leo Dohmen, Louise Bourgeois, Lucio Fontana, Man Ray, Marcel Broodthaers, Marcel Duchamp, Marcel Mariën, Meret Oppenheim, Michel François, Monika Brugger, Niki de Saint Phalle, Oscar Jespers, Oxana Shachko, Paul Joostens, Philip Aguirre, Pol Bury, René Heyvaert, Salvador Dali, Van Cleef & Arpels, Walter Swennen, Wouters & Hendrix en Xavier Somers.

Met bruiklenen van onder andere:
Design Museum Den Bosch, Joods Historisch Museum Amsterdam, Galerie Ronny Van de Velde, Koninklijk Museum voor Schone Kunsten Antwerpen, Koninklijke Musea voor Kunst en Geschiedenis Brussel, MAS Antwerpen, Stedelijk Museum Amsterdam, Vlaamse Gemeenschap.

Wonderkamer II: Wouters & Hendrix is te zien vanaf vrijdag 13 september 2019 tot en met zondag 16 februari 2020.

Gastcuratoren: Katrin Wouters en Karen Hendrix
Co-curator: Romy Cockx


NOOT VOOR DE REDACTIE

Praktische info

  • Wanneer: vrijdag 13 september 2019 t.e.m. zondag 16 februari 2020
  • Waar: DIVA, Antwerp Home of Diamonds. Suikerrui 17 - 19, 2000 Antwerpen
  • Openingstijden: maandag tot zondag van 10u - 18u, woensdag gesloten
  • Tickets: standaardtarief € 10 per persoon. Tickets koop je via de webshop of aan de balie.

Activiteiten
Naar aanleiding van de tentoonstelling organiseert het museum workshops en activiteiten voor zowel het grote publiek als voor studenten juweelontwerp. Het juweelontwerpersduo geeft daarbij een zeldzaam kijkje in eigen keuken. Voor meer informatie klik hier.

Publicatie
Bij de tentoonstelling Wonderkamer II: Wouters & Hendrix verschijnt een rijk geïllustreerde catalogus geschreven door Romy Cockx, curator van museum DIVA. De publicatie geeft inzicht in het Antwerpse vakmanschap en de iconische kunstwerken en objecten die gekozen werden door het ontwerpersduo Wouters & Hendrix. De publicatie verschijnt in het Nederlands en Engels, 103 pagina´s, € 19,95. Lezers kunnen de eerste publicatie van Wonderkamer I: Axel Vervoordt voor een kortingstarief van € 9,95 aankopen.

Wonderkamer II: Wouters & Hendrix is ingericht door De Museumstichting SON en werd mede mogelijk gemaakt door de structurele partners Stad Antwerpen, Toerisme Vlaanderen, AWDC, Umicore en Shanghai Diamond Exchange. Met bijzondere dank aan de gastcuratoren Katrin Wouters en Karen Hendrix.

 

Persberichten in je mailbox

Door op "Inschrijven" te klikken, bevestig ik dat ik het Privacybeleid gelezen heb en ermee akkoord ga.

Over DIVA, museum voor diamant, juwelen en zilver

DIVA is het museum voor diamant, juwelen en zilver gevestigd in de diamanthoofdstad ter wereld: Antwerpen. DIVA vertelt het verhaal van de aantrekkingskracht die Antwerpen en Vlaanderen al eeuwenlang internationaal, uitoefent met betrekking tot het vakkundig produceren, assembleren en verhandelen van diamant, juwelen en zilver. 

Een 600-tal objecten uit de collectie van DIVA worden op een betekenisvolle manier gepresenteerd aan het publiek. Via enscenering, soundscapes, multimedia en interactieve doe-elementen stapt de bezoeker in een universum van luxe, juwelen en diamant. Op meesterlijke wijze onderhoudt DIVA haar bezoekers en daagt hen bovendien uit de diepere lagen te ontdekken. 

Naast de vaste collectiepresentatie presenteert DIVA een tentoonstellingsprogramma die nauw aansluit op het thema diamant, juwelen en zilver.

Neem contact op met

Suikerrui 17-19 2000 Antwerpen

0032 495 89 33 12

[email protected]

www.divaantwerp.be