Wonderkamer II: Wouters & Hendrix

Diamantmuseum DIVA maakt gastcuratoren tweede tentoonstelling bekend

Op 13 september 2019 opent diamantmuseum DIVA een tweede tentoonstelling die deel uitmaakt van een reeks Wonderkamers. Het Antwerpse ontwerpersduo Wouters & Hendrix volgt Axel Vervoordt op als gastcurator. Vanuit hun 35-jarige carrière als juweelontwerpers en verhalenvertellers onderzoeken Katrin Wouters en Karen Hendrix wat hen verwondert en inspireert. Ze brengen juwelen uit hun oeuvre samen met pareltjes uit de DIVA-collectie, hedendaagse kunst en curiosa. ‘Wonderkamer II: Wouters & Hendrix’ loopt tot en met 16 februari 2020.

Katrin Wouters & Karen Hendrix: “Op onverklaarbare wijze kan een klein detail of object, als bij toverslag, levendige herinneringen oproepen aan liefde, geluiden en beelden. ​ Dit zijn prachtige momenten en deze objecten zijn ware schatten. ​ We kunnen ons geen mooiere manier voorstellen om onze 35ste verjaardag te vieren dan met een tentoonstelling waarin we de bezoekers volledig onderdompelen in de Wouters & Hendrix schatkamer.”
Katrin Wouters & Karen Hendrix (c) Ronald Stoops
Katrin Wouters & Karen Hendrix (c) Ronald Stoops

Wouters & Hendrix’ fascinatie voor opmerkelijke verhalen en de edele metalen zilver en goud vormen de leidraad in het tentoonstellingsconcept. Precieuze objecten en alledaagse vondsten krijgen betekenis in persoonlijke composities. De unieke assemblages die zo eigen zijn aan hun werk, zorgen voor een explosie aan vormen en kleuren. Ook het Antwerpse vakmanschap dat centraal staat in de collecties, krijgt een belangrijke plek in de tentoonstelling.

Scenograaf Bob Verhelst vertaalt de eigenzinnige en surrealistische stijl van het ontwerpersduo in een verrassende scenografie. Bob Verhelst was scenograaf van verscheidene MOMU expo’s waaronder ‘Delvaux. 180 jaar Belgische luxe’ en ‘Margiela. De Hermès jaren’.

Voorzitter van de Museumstichting Luk Lemmens: “Met Katrin Wouters & Karen Hendrix onthalen we een opmerkelijk duo dat uitmunt in de evenwichtsoefening tussen zowel vakmanschap om tot edelsmeedkunst te komen als een tot de verbeelding sprekende creativiteit die toch toegankelijk is. Het is een verhaal van twee grote talenten die in Antwerpen tot bloei zijn gekomen en er een voedingsbodem vonden. Kortom, de ideale ingrediënten voor een Wonderkamer van DIVA. We zijn fier op deze mooie samenwerking met Wouters & Hendrix.”

Een reeks van Wonderkamers

Met een focus op edelsmeedkunst, juwelen en diamant wil DIVA een steentje bijdragen aan de verwondering, nieuwsgierigheid en kennisuitwisseling die materiële cultuur kan opwekken. Daarom nodigen we binnen onze tijdelijke programmering toonaangevende gastcuratoren uit om een persoonlijke Wonderkamer te maken. In aanmerking komen: verzamelaars, mecenassen, kunstenaars, edelsmeden, decorateurs, architecten, modeontwerpers, fotografen, juweelontwerpers en designers. Ze mogen putten uit de museumcollectie en deze aanvullen met andere (kunst)voorwerpen. Zo wordt het begrip ‘verwondering’ vanuit verschillende invalshoeken belicht en verbonden aan edelstenen en edele metalen. Axel Vervoordt stelde als eerste gastcurator zijn Wonderkamer bij DIVA samen. ​
De tentoonstelling ‘Wonderkamer I: Axel Vervoordt’ loopt nog tot en met zondag 28 april.


Praktische info

  • Wanneer: vrijdag 13 september 2019 t.e.m. zondag 16 februari 2020
  • Waar: DIVA, Antwerp Home of Diamonds. Suikerrui 17 - 19, 2000 Antwerpen
  • Openingstijden: maandag tot zondag van 10u - 18u, woensdag gesloten
  • Tickets: standaardtarief € 10 per persoon. Tickets koop je via de webshop.

Persberichten in je mailbox

Door op "Inschrijven" te klikken, bevestig ik dat ik het Privacybeleid gelezen heb en ermee akkoord ga.

Over DIVA, museum voor diamant, juwelen en zilver

DIVA is het museum voor diamant, juwelen en zilver gevestigd in de diamanthoofdstad ter wereld: Antwerpen. DIVA vertelt het verhaal van de aantrekkingskracht die Antwerpen en Vlaanderen al eeuwenlang internationaal, uitoefent met betrekking tot het vakkundig produceren, assembleren en verhandelen van diamant, juwelen en zilver. 

Een 600-tal objecten uit de collectie van DIVA worden op een betekenisvolle manier gepresenteerd aan het publiek. Via enscenering, soundscapes, multimedia en interactieve doe-elementen stapt de bezoeker in een universum van luxe, juwelen en diamant. Op meesterlijke wijze onderhoudt DIVA haar bezoekers en daagt hen bovendien uit de diepere lagen te ontdekken. 

Naast de vaste collectiepresentatie presenteert DIVA een tentoonstellingsprogramma die nauw aansluit op het thema diamant, juwelen en zilver.

Neem contact op met

Suikerrui 17-19 2000 Antwerpen

0032 495 89 33 12

[email protected]

www.divaantwerp.be