Vanaf vrijdag is het DIVA museum weer helemaal terug, met een vernieuwde vaste expo, een nieuw topstuk van de Vlaamse Gemeenschap en een feestelijk heropeningsweekend

Vandaag onthulde Minister van Cultuur Jan Jambon het Brussels toiletensemble, een nieuw topstuk in het museum, en Schepen van Cultuur Nabilla Ait Daoud opende 'DIVA, a Brilliant Story'.

Het parcours van de vaste expo is helemaal omgegooid en tal van nieuwe aanwinsten staan vanaf 24 maart te pronken in het vernieuwde DIVA museum. Het heropeningsweekend op zaterdag 25 maart en zondag 26 maart heeft enkele leuke activiteiten in petto voor jong en oud.

Vaste expo ‘DIVA, a Brilliant Story’

DIVA heeft de voorbije maanden de deuren gesloten voor een aantal ingrijpende renovatiewerken in dit mooie museumpand. Zo werden de daken gerenoveerd conform de Vlaamse regelgeving en we hebben in één adem ook de gevel en de glas-in-loodramen gerestaureerd. "Om die verbouwingswerken uit te voeren moesten we de tentoonstellingszalen sluiten en van die nood hebben we een deugd gemaakt. De vaste expo is niet alleen vernieuwd, maar ook letterlijk van richting veranderd. De bezoeker start nu op de 2e verdieping, in de gloednieuwe grondstoffenzaal waar hij te weten komt waar diamanten en edele metalen vandaan komen. Hij leert ook bij over begrippen zoals 'fair mining' en 'urban mining' en kan tal van nieuwe aanwinsten bewonderen op zaal", aldus Schepen van Cultuur Nabilla Ait Daoud.

In zeven thematische zalen ontdekt de bezoeker de verschillende fases van een juweel of zilverwerk. Hij ziet hoe diamanten worden gedolven, hoe zilversmeden te werk gaan en komt meer te weten over het kunstige vakmanschap en het gebruik van deze prachtige voorwerpen. In het museum dat schittert kan de bezoeker 650 diamanten, juwelen en zilveren objecten bewonderen van de 15de eeuw tot vandaag. 

Brussels toiletensemble het nieuwe topstuk van de Vlaamse Gemeenschap en andere topstukken in de collectie van DIVA

Een elfdelig zilveren toiletensemble met Brusselse merken, te dateren tussen 1676 en 1725, is een van de absolute blikvangers in de nieuwe vaste expo van DIVA. Dit voor de Zuidelijke Nederlanden uiterst zeldzaam ensemble werd door de Vlaamse Gemeenschap met middelen uit het topstukkenfonds aangekocht. Onderdelen van dergelijke serviezen werden immers vaak gesmolten of raakten doorheen de tijd verspreid. Dit unieke voorbeeld omvat naast vijf dozen en een bekken ook twee borstels, een zilveren toiletspiegel en een handschoenblad, een zogenaamde gantière

Jan Jambon, Minister-president en Vlaams minister van Cultuur zegt: “Het topstukkendecreet geeft Vlaanderen de kans om stelselmatig cultureel erfgoed van uitzonderlijk belang te verwerven, beschermen, bestuderen, bewaren en tentoon te stellen aan een breed publiek. Het Brusselse toiletensemble is een uniek object dat ons meer vertelt over de rijke geschiedenis van zilverateliers in de Zuidelijke Nederlanden. Dit topstuk is zeer niche, maar wel een absolute meerwaarde voor een museum zoals DIVA. Alledaagse voorwerpen zoals het Brusselse toiletensemble bevatten een schat aan informatie over hoe vorige generaties Vlamingen leefden. Het verheugt me dan ook dat het brede publiek dit topstuk binnenkort kan bewonderen.”

DIVA voegde het toiletensemble toe aan de derde thematische zaal, het Boudoir, waar men zich klaarmaakt voor een diner of avondje uit. Voordat de fonkelende juwelen werden aangedaan, onderscheidde de elite uit de 18de en 19de eeuw zich door ‘toilet te maken’. Ze wasten zich met behulp van een lampetkan en een waskom, trokken schone kleren aan die pasten bij het moment van de dag en gebruikten geurwater of parfum. Zichtbare make-up was ongepast in die periode. Naar het voorbeeld van het Franse hof werd er wel poeder en rouge (blush) gebruikt. ​

© Toiletensemble, 17e en 18e eeuw, Cornelius II van Eesbeeck - Daniel Pijlemans- Franciscus T’Serstevens, Brussel, België, B501/3, Collectie Vlaamse Gemeenschap, in bruikleen bij DIVA (Foto: Dominique Provost)
© Toiletensemble, 17e en 18e eeuw, Cornelius II van Eesbeeck - Daniel Pijlemans- Franciscus T’Serstevens, Brussel, België, B501/3, Collectie Vlaamse Gemeenschap, in bruikleen bij DIVA (Foto: Dominique Provost)

Ondertussen kreeg ook de 16de-eeuwse uilenbeker - in bruikleen van het Erfgoedfonds van de Koning Boudewijnstichting - en 18 andere objecten in het museum DIVA voorlopig het uitzonderlijke statuut van topstuk toegekend. Meer toelichting volgt in een latere communicatie van zodra ze officieel zijn opgenomen in de topstukkenlijst.

DIVA’s aanwinsten

Sinds de opening van DIVA in 2018 werd de collectie van DIVA aangevuld met een heleboel bijzondere aanwinsten, zowel via aankoop als schenking en bewaargeving door de vzw Sint-Augustinus, het Bisdom Antwerpen, de Koning Boudewijnstichting en de Vlaamse Gemeenschap. DIVA heeft bijvoorbeeld de sectie juwelen uitgebreid met voorbeelden uit art nouveau en art deco, en ook van hedendaagse ontwerpers.

Heropeningsweekend

Vanaf vrijdag 24 maart gaan de deuren van het museum weer open voor het publiek. Tijdens het weekend van 25 en 26 maart staan er leuke activiteiten gepland die zijn inbegrepen in het toegangsticket. In de nieuwe gratis audiotour ontdekt de bezoeker meer dan 30 verhalen over DIVA’s objecten en in het familieparcours neemt voortaan ‘Ekster’ de kinderen vanaf 7 jaar mee voor een ​ ontdekkingsreis doorheen de vaste expo.

Op zaterdag en zondag kan iedereen komen kijken naar de meest spectaculaire manier om juwelen te maken. Tijdens de demonstratie slingergieten wordt de slinger ieder half uur opgewonden en losgelaten in het DIVA atelier. Conservator-restaurator Kristina Valiulis geeft een unieke blik achter de schermen en toont hoe ze objecten behandelt vóór ze op zaal komen gedurende de demonstratie zilver poetsen. Liefhebbers van de geschiedenis van eetculturen, eetgewoontes en etiquette-regels kunnen 2 keer per dag de instaprondleiding “Aan Tafel” volgen. 

Op zaterdag schildert kunstenares Luca Kortekaas X Staircase Antwerpen voor de deuren van het museum. Ze maakt een eigen interpretatie van de drie objecten die worden afgebeeld op de heropeningsaffiches.

Zondag is familiedag met een familieworkshop: kinderen en ouders creëren samen eigen art-nouveau geïnspireerde sieraden in bijenwas. Bovendien krijgen bezoekers een gratis ijsje van BICICLETTA GERMAINE wanneer ze een themavraag over het DIVA museum juist beantwoorden. Ontdek het uitgebreide programma op de website van DIVA. Tickets zijn online beschikbaar. De leeszaal van de bibliotheek is zoals steeds toegankelijk op afspraak.

Copyright headerbeeld: ​ Eetkamer ©Tom Cornille


DIVA_Brussels toiletensemble.pdf

PDF - 225 Kb

 

 

 

Persberichten in je mailbox

Door op "Inschrijven" te klikken, bevestig ik dat ik het Privacybeleid gelezen heb en ermee akkoord ga.

Over DIVA, museum voor diamant, juwelen en zilver

DIVA is het museum voor diamant, juwelen en zilver gevestigd in de diamanthoofdstad ter wereld: Antwerpen. DIVA vertelt het verhaal van de aantrekkingskracht die Antwerpen en Vlaanderen al eeuwenlang internationaal, uitoefent met betrekking tot het vakkundig produceren, assembleren en verhandelen van diamant, juwelen en zilver. 

Een 600-tal objecten uit de collectie van DIVA worden op een betekenisvolle manier gepresenteerd aan het publiek. Via enscenering, soundscapes, multimedia en interactieve doe-elementen stapt de bezoeker in een universum van luxe, juwelen en diamant. Op meesterlijke wijze onderhoudt DIVA haar bezoekers en daagt hen bovendien uit de diepere lagen te ontdekken. 

Naast de vaste collectiepresentatie presenteert DIVA een tentoonstellingsprogramma die nauw aansluit op het thema diamant, juwelen en zilver.

Neem contact op met

Suikerrui 17-19 2000 Antwerpen

0032 495 89 33 12

inge.derouck@divaantwerp.be

www.divaantwerp.be