Uitnodiging perspreview Wonderkamer I: Axel Vervoordt

Graag nodigen we je uit op donderdag 18 oktober om 10u30 voor de persvoorstelling van de tijdelijke tentoonstelling ‘Wonderkamer I: Axel Vervoordt’ in het diamantmuseum DIVA. 

DIVA, het nieuwe diamantmuseum in Antwerpen, stelt trots haar eerste tijdelijke tentoonstelling voor. ‘Wonderkamer I: Axel Vervoordt’ vormt de start van een reeks tentoonstellingen waarin gastcuratoren hun interpretatie van een wonderkamer neerzetten. DIVA nodigde de internationaal gewaardeerde kunsthandelaar en binnenhuisarchitect Axel Vervoordt uit om de eerste Wonderkamer vorm te geven.

Axel Vervoordt kent de wereld van edelsmeedkunst bijzonder goed en weet als geen ander persoonlijke, geïnspireerde, esthetische en wonderlijke combinaties te maken. Voor zijn ‘wonderkamer’, dook hij in de collectie van DIVA en vulde deze aan met kunstwerken uit zijn eigen verzameling en met bruiklenen. Zo zal hij een tentoonstelling samenstellen die verwondering en nieuwsgierigheid oproepen door naturalia, juwelen en exotica samen te presenteren met historische en hedendaagse kunst.

Axel Vervoordt © Frederik Vercruysse ​ ​
Axel Vervoordt © Frederik Vercruysse ​ ​

Axel Vervoordt: verzamelaar en verwonderaar
DIVA nodigde de Antwerpse verzamelaar uit om als eerste een persoonlijke Wonderkamer bij DIVA samen te stellen. Al sinds het begin van de jaren 1970 verwierf hij faam als kunst- en antiekhandelaar door kunstvoorwerpen van allerlei origines en oorsprong op verrassende wijze te confronteren, getuige zijn spectaculaire stands op de Biënnale des Antiquaires in Parijs. Ook cureerde hij vanaf 2007 verschillende tentoonstellingen in Palazzo Fortuny tijdens de Biënnale van Venetië, waar hij verschillende hedendaagse kunstenaars voor uitnodigde. ​ Edelsmeedkunst maakte altijd al deel uit van zijn brede interesse en expertise. Zo verhandelde hij in die periode de Antwerpse uilenbeker, dankzij de Koning Boudewijnstichting vandaag een van de topstukken in de collectie van DIVA. Ook de vergulde tazza met golfpatroon, die de cover van de tentoonstellingscatalogus siert, ging door zijn handen.

Tentoonstelling Academia : Qui es-tu? © JP Gabriel
Tentoonstelling Academia : Qui es-tu? © JP Gabriel

Programma

  • 10u30 ​ ​ ​ Ontvangst met koffie
  • 11u00 ​ ​ ​ ​ Verwelkoming door Luk Lemmens, voorzitter van De Museumstichting
  • 11u05 ​ ​ ​ ​ Toelichting concept 'Wonderkamers' door curator van DIVA Romy Cockx
  • 11u15 ​ ​ ​ ​ Preview door gastcurator Axel Vervoordt
  • 12u00 ​ ​ ​ ​ Mogelijkheid tot interviews en broodjeslunch
  • 13u00 ​ ​ ​ ​ Einde

Gelieve je aanwezigheid te bevestigen via suzanne.delange@divaantwerp.be.

Interviews met Axel Vervoordt vraag je aan via Anne-Sophie.Dusselier@axel-vervoordt.com

Vernissage: donderdag 18 oktober om 19u00

Wil je mee weten over de vernissage? Neem dan contact op met suzanne.delange@divaantwerp.be

Persberichten in je mailbox

Door op "Inschrijven" te klikken, bevestig ik dat ik het Privacybeleid gelezen heb en ermee akkoord ga.

Over DIVA, museum voor diamant, juwelen en zilver

DIVA is het museum voor diamant, juwelen en zilver gevestigd in de diamanthoofdstad ter wereld: Antwerpen. DIVA vertelt het verhaal van de aantrekkingskracht die Antwerpen en Vlaanderen al eeuwenlang internationaal, uitoefent met betrekking tot het vakkundig produceren, assembleren en verhandelen van diamant, juwelen en zilver. 

Een 600-tal objecten uit de collectie van DIVA worden op een betekenisvolle manier gepresenteerd aan het publiek. Via enscenering, soundscapes, multimedia en interactieve doe-elementen stapt de bezoeker in een universum van luxe, juwelen en diamant. Op meesterlijke wijze onderhoudt DIVA haar bezoekers en daagt hen bovendien uit de diepere lagen te ontdekken. 

Naast de vaste collectiepresentatie presenteert DIVA een tentoonstellingsprogramma die nauw aansluit op het thema diamant, juwelen en zilver.

Neem contact op met

Suikerrui 17-19 2000 Antwerpen

0032 495 89 33 12

inge.derouck@divaantwerp.be

www.divaantwerp.be