Twee nieuwe topstukken voor collectiepresentatie DIVA

19de-eeuwse juwelencollectie aangevuld met belangrijk werk van Charles Buls en Oscar Massin

DIVA verwerft twee uitzonderlijke 19de-eeuwse juwelen dankzij de aankoop door het Fonds Christian Bauwens van de Koning Boudewijnstichting: een armband en broche van de gerenommeerde Belgische juweelontwerpers Charles Buls en Oscar Massin. Met deze aankoop wordt opnieuw een hiaat in de geschiedenis van de juweelkunst ingevuld. Juwelen van Buls en Massin ontbraken immers tot op heden in openbare collecties. Vanaf nu zijn ze te bewonderen in de collectiepresentatie van DIVA. 

 

Armband van Charles Buls 

Als een van de belangrijkste en meest succesvolle 19de-eeuwse Belgische juweliers was Charles Buls (1806-1870) leverancier van de hertog van Brabant, de latere koning Leopold II, en vele adellijke families. Hij past hiermee in een rij van hofleveranciers als Dutalis, Dees en Dufour. De gouden armband met email en parels sluit ook perfect aan bij een ring in de collectiepresentatie van DIVA. De ring werd door koning Leopold I besteld bij Jean-Baptiste Dees. De armband geeft een goed beeld van welk type juwelen in de smaak viel bij de adel van het toen pas onafhankelijke België. ​ ​
Lees de volledige kunstwerkfiche

Broche van Oscar Massin 

Het oeuvre van de uit Luik afkomstige Oscar Massin (1829-1913), die als juweelontwerper en juwelier in Parijs werkte, heeft een grote impact gehad op de ontwikkeling van de juweelkunst in de tweede helft van de 19de eeuw en het begin van de 20ste eeuw. Zijn naturalistische ontwerpen kenden internationaal navolging en de technische perfectie van zijn juwelen werd enorm gewaardeerd. Op internationale tentoonstellingen werd zijn werk meermaals bekroond. Diamantjuwelen van Massin belandden in belangrijke collecties, zoals de Nederlandse Koninklijke verzamelingen in Den Haag, of worden als highlight gepresenteerd, zoals in de Scottish Design Galleries van het V&A Dundee. Het oeuvre van Massin spreekt tot de verbeelding. Zodanig dat menig schrijver er gretig naar verwijst. In Alone in Paris refereert Barbara Cartland als volgt naar zijn werk: “His mother had worn a tiara set by Oscar Massin, which he suddenly thought would look extremely attractive on Una, young though she was. Massin was a Master craftsman, who created jeweled flowers such as sprays of eglantine, lilies-of-the-valley and ears of corn.” 

Deze florale broche, waarvan onderdelen omgevormd kunnen worden tot haarpinnen, is een scharnierstuk binnen het oeuvre van Oscar Massin. Op de wereldtentoonstelling van 1878 in Parijs toonde hij een maquette van dit werk waarin pioenen en een narcis en tremblant gezet zijn. Met deze aankoop wordt een hiaat in de geschiedenis van de (Belgische) edelsmeedkunst ingevuld, kunnen Belgische voorbeelden in internationale context geplaatst worden en wordt de internationale positie van de collectie van DIVA versterkt. Dit type werk van Massin – tot hiertoe voornamelijk via foto´s en reproducties bekend – was nog niet eerder in openbare collecties vertegenwoordigd. ​ ​
Lees de volledige kunstwerkfiche. ​ 


Identificatie 

Armband, Charles Buls, 1834 - 1869 ​
Goud, email, diamanten en parels ​
Fonds Christian Bauwens - Coll. Koning Boudewijnstichting in depot bij DIVA, inv. B512/23. ​
Copyright foto´s witte achtergrond: DIVA, fotograaf Guy Voet ​
Copyright foto´s op zaal: DIVA
Meer informatie over de armband. 

Broche, Oscar Massin, ca. 1878 ​
Goud, zilver en metaal ​
Fonds Christian Bauwens - Coll. Koning Boudewijnstichting in depot bij DIVA, inv. B512/24. ​
Copyright foto´s witte achtergrond: DIVA, fotograaf Guy Voet ​
Copyright foto´s op zaal: DIVA
Meer informatie over de broche.  


Fonds Christian Bauwens – Koning Boudewijnstichting 

Het Fonds Bauwens wil een kunst- en antiquiteitencollectie uitbouwen en bekendmaken bij het publiek met de bedoeling haar in bewaring te geven in Belgische musea en instellingen. Dankzij deze collectie zullen bestaande ensembles kunnen worden vervolledigd of met representatieve stukken aangevuld. ​
Meer informatie. 

 

Persberichten in je mailbox

Door op "Inschrijven" te klikken, bevestig ik dat ik het Privacybeleid gelezen heb en ermee akkoord ga.

Over DIVA, museum voor diamant, juwelen en zilver

DIVA is het museum voor diamant, juwelen en zilver gevestigd in de diamanthoofdstad ter wereld: Antwerpen. DIVA vertelt het verhaal van de aantrekkingskracht die Antwerpen en Vlaanderen al eeuwenlang internationaal, uitoefent met betrekking tot het vakkundig produceren, assembleren en verhandelen van diamant, juwelen en zilver. 

Een 600-tal objecten uit de collectie van DIVA worden op een betekenisvolle manier gepresenteerd aan het publiek. Via enscenering, soundscapes, multimedia en interactieve doe-elementen stapt de bezoeker in een universum van luxe, juwelen en diamant. Op meesterlijke wijze onderhoudt DIVA haar bezoekers en daagt hen bovendien uit de diepere lagen te ontdekken. 

Naast de vaste collectiepresentatie presenteert DIVA een tentoonstellingsprogramma die nauw aansluit op het thema diamant, juwelen en zilver.

Neem contact op met

Suikerrui 17-19 2000 Antwerpen

0032 495 89 33 12

inge.derouck@divaantwerp.be

www.divaantwerp.be