Topstuk Koning Boudewijnstichting krijgt ereplaats in collectiepresentatie DIVA

Terrine met onderschotel, Johannes Cornelius Hendrickx, Mechelen, 1782.

Op 7 juli 2011 werd dankzij het Fonds Léon Courtin-Marcelle Bouché een zilveren terrine door de Koning Boudewijnstichting aangekocht in Londen. De terrine, in 1782 vervaardigd door Johannes Cornelius Hendrickx in opdracht van de Mechelse familie de Meester, was eerder te zien op de wereldtentoonstelling van 1930 in Antwerpen, in het Zilvermuseum Sterckshof, het Umicore Zilverpaviljoen en het Shanghai Natural History Museum. In de loop van 2018 werd de terrine behandeld door Michiel Langeveld en vanaf maandag 21 januari krijgt dit topstuk een ereplaats in de ‘eetkamer’ van de collectiepresentatie van DIVA.

Johannes Cornelius Hendrickx (1740-1811)

Johannes Cornelius Hendrickx (1740-1811), zoon van Jan Baptist en Elisabeth van Leemput en gehuwd met Maria Josepha Tielemans, was van ca. 1760 tot 1799 als zilversmid werkzaam in Mechelen. Hij is de stamvader van meerdere generaties zilversmeden in Mechelen en in Brussel, waaronder hofleverancier Hendrickx en Dufour. Door Georges van Doorslaer wordt Hendrickx omschreven als “Orfèvre très apprécié et de grand talent, ce dont témoignent les oeuvres qui subsistent encore (…)”. Naast de familie de Meester had hij onder andere Jan Augustijn van Kiel (1759–1815) en Jacob Frans Douglas (1743–1816) alias Schott, advocaat bij en later procureur-generaal van de Grote Raad van Mechelen, als klant.

Pierre de Meester

Pierre de Meester (1724-1784), heer van Ravestein en bijstaand raadsman van de Berg van Barmhartigheid in Mechelen, was net als zijn zoon Gaspard-Antoine de Meester (1751-1823) klant bij Johannes Cornelius Hendrickx. Pierre de Meester werd op 19 juli 1776 tot de adelstand verheven. De kunstcollectie van Gaspard de Meester, die enige bekendheid genoot, werd bij zijn overlijden geveild.

Terrine

18de-eeuwse zilveren terrines uit de Zuidelijke Nederlanden zijn vrij zeldzaam en werden enkel in productiecentra met een kapitaalkrachtig adellijk of burgerlijk clientèle gemaakt. De terrine van Pierre de Meester maakt deel uit van een groter ensemble tafelzilver met onder andere een schaal, een kleinere terrine en twee groentekommen. Het is een zeer goed, maar somptueus voorbeeld van de Louis XVI-stijl. Rozetten en bandwerk zijn à la grecque. De terrine is zowat het belangrijkste werk van Hendrickx en illustreert het belang van Mechelen als productiecentrum van edelsmeedwerk.

Identificatie

Terrine met onderschotel, Johannes Cornelius Hendrickx, Mechelen, 1782
Zilver en vergulde koperlegering
Fonds Léon Courtin-Marcelle Bouché - Coll. Koning Boudewijnstichting in depot bij DIVA (inv. B512/6).
Copyright foto: DIVA
 Meer informatie over de terrine.

Fonds Courtin-Bouché – Koning Boudewijnstichting

Het fonds Courtin-Bouché staat voor aankoop, conservatie, restauratie, publicatie en ontsluiting van Belgische kunstwerken uit alle tijdperken, uitgezonderd de hedendaagse periode. Léon Courtin en Marcelle Bouché leefden omringd door het werk van Belgische kunstenaars en genoten er elke dag van. Per testament heeft Marcelle Bouché een Fonds opgericht dat toelaat om eender welk werk van een Belgisch kunstenaar te verwerven, te restaureren en te ontsluiten, met uitzondering evenwel van hedendaags werk.
Meer informatie.

 

Persberichten in je mailbox

Door op "Inschrijven" te klikken, bevestig ik dat ik het Privacybeleid gelezen heb en ermee akkoord ga.

Over DIVA, museum voor diamant, juwelen en zilver

DIVA is het museum voor diamant, juwelen en zilver gevestigd in de diamanthoofdstad ter wereld: Antwerpen. DIVA vertelt het verhaal van de aantrekkingskracht die Antwerpen en Vlaanderen al eeuwenlang internationaal, uitoefent met betrekking tot het vakkundig produceren, assembleren en verhandelen van diamant, juwelen en zilver. 

Een 600-tal objecten uit de collectie van DIVA worden op een betekenisvolle manier gepresenteerd aan het publiek. Via enscenering, soundscapes, multimedia en interactieve doe-elementen stapt de bezoeker in een universum van luxe, juwelen en diamant. Op meesterlijke wijze onderhoudt DIVA haar bezoekers en daagt hen bovendien uit de diepere lagen te ontdekken. 

Naast de vaste collectiepresentatie presenteert DIVA een tentoonstellingsprogramma die nauw aansluit op het thema diamant, juwelen en zilver.

Neem contact op met

Suikerrui 17-19 2000 Antwerpen

0032 495 89 33 12

[email protected]

www.divaantwerp.be