Tentoonstelling Zilvertriënnale open voor publiek

Vanaf 16 februari: Zilvertriënnale in museum DIVA Antwerpen

Antwerpen, 14 februari 2020 - Van 16 februari tot 19 april 2020 presenteert DIVA, het museum voor diamant, juwelen en zilver in Antwerpen de tentoonstelling Zilvertriënnale. De tentoonstelling biedt een overzicht van het werk van de beste zilversmeden en ontwerpers van dit moment, waaronder twee Belgische ontwerpers.

De Zilvertriënnale is de belangrijkste internationale wedstrijd voor hedendaags zilver en wordt georganiseerd door het Duitse ‘Gesellschaft für Goldschmiedekunst’ en het ‘Deutsches Goldschmiedehaus Hanau’. Naast de prijswinnende objecten, ontdekt de bezoeker ook wie deze ontwerpers zijn en welke technieken zij hebben toegepast.

Acht dinertafels vormen het decor voor de getoonde objecten en gebruiksvoorwerpen. DIVA daagt de bezoeker uit om na te denken over het gebruik van zilveren objecten. Opvallend in deze editie zijn kleinere voorwerpen die sierlijk en tegelijk technisch zeer verfijnd zijn. Het ontwerp is hierbij belangrijker dan de functie: wat op het eerste gezicht normale gebruiksvoorwerpen lijken, blijken in de praktijk minder geschikt. Het materiaal zilver wordt tot kunstvorm verheven.

Opstelling Zilvertriënnale DIVA Antwerp (c) Stany Dederen
Opstelling Zilvertriënnale DIVA Antwerp (c) Stany Dederen

België wordt in deze editie vertegenwoordigd door de internationaal gerenommeerde zilversmeden David Huycke (°1967) en Helena Schepens (°1981). Hun werk is ook terug te vinden in de vaste collectiepresentatie van museum DIVA.

Helena Schepens studeerde zilversmeden aan de Academie voor Schone Kunsten in Antwerpen en vervolgens aan de Royal College of Art in Londen. Ze werd geselecteerd voor internationale tentoonstellingen zoals de Loewe Crafts Prize (Madrid), de Europese prijs voor toegepaste kunst (Mons), de 15de, 17de, en 19de Zilvertriënnale (Hanau) en Homo Faber (Venetië).

David Huycke wordt wereldwijd getoond in galerijen en musea en is te zien in collecties zoals o.a. in het Design Museum Gent, het Victoria and Albert Museum London, het Deutsches Goldschmiedehaus Hanau, het Indianapolis Museum of Art, en in vele andere collecties.

De winnaars
De eerste prijs, ook bekend als de Ebbe Weiss-Weingart prijs, reikt de jury uit aan Juliane Schölß (°1977) die hen overtuigt met een groep bekers gemaakt in verschillende kleuren metaal en formaten. Sungho Cho (°1975) krijgt de tweede Robbe-Berking prijs met schalen gemaakt uit zeer dunne platen zilver, voorzien van verschillende patronen. De derde prijs of Ebbe Weiss-Weingart Silver prijs ging naar de groep vazen Das Paar en Drei Schwestern gemaakt door Sarah Cossham (°1979).

De Zilvertriënnale is te zien vanaf zondag 16 februari 2020 tot en met zondag 19 april 2020.

Samenwerking
De tentoonstelling werd ingericht door DIVA, Antwerp Home of Diamonds in samenwerking met het Gesellschaft für Goldschmiedekunst en het Deutsches Goldschmiedehaus Hanau.

Curator DIVA: Catherine Regout
Scenografie: Leo Aerts en Philippe Swartenbroux


NOOT VOOR DE REDACTIE

Praktische info

  • Wanneer: zondag 16 februari 2020 t.e.m. zondag 19 april 2020
  • Waar: DIVA, Antwerp Home of Diamonds. Suikerrui 17 - 19, 2000 Antwerpen
  • Openingstijden: maandag tot zondag van 10u - 18u, woensdag gesloten
  • Tickets: standaardtarief € 12 per persoon. (ticket geeft toegang tot het gehele museum, inclusief de vaste en tijdelijke expo´s)

Activiteiten
Naar aanleiding van de Zilvertriënnale organiseert DIVA dit voorjaar verschillende workshops en activiteiten voor zowel de gewone bezoeker als de professional.

23.03 - 26.03.2020
Masterclass Helena Schepens – ‘Opus Interrasile. Perforatietechnieken toegepast op zilver.’
Zilversmid Helena Schepens deelt haar kennis in het volledig uitgerust zilveratelier van DIVA. Gedurende deze masterclass kunnen acht professionals (zilver- en goudsmeden, juweelontwerpers of ambitieuze studenten) zich verder bekwamen in perforatietechnieken op zilver.

28.03.2020
Symposium: different colours of contemporary silverwork!

Op zaterdag 28 maart organiseert DIVA haar eerste symposium voor liefhebbers van hedendaags zilver. Binnen- en buitenlandse zilversmeden lichten tijdens het symposium de gebruikte technieken, het ontwerpproces en opvallende trends in de zilversmeedkunst toe. Juliane Schölß (winnares 19de Zilvertriënnale) is hierbij aanwezig.

Rondleidingen
Bij de tentoonstelling biedt het museum Slow Art rondleidingen aan in de Zilvertriënnale voor groepen. Reserveren kan via www.divaantwerp.be/agenda.

Op zaterdag 4 april kunnen individuele bezoekers deelnemen aan het event Slow Art Day om 14 uur. Reserveren is niet nodig.

Kijk hier voor een volledig overzicht van het programma.

Bezoekersbrochure
Bezoekers kunnen gebruik maken van de gratis bezoekersbrochure, uitgegeven in vier talen (Nederlands, Frans, Duits, Engels). De Nederlandstalige bezoekersbrochure wordt alleen digitaal op de website  aangeboden en via zaalteksten in de tentoonstelling.

 

Persberichten in je mailbox

Door op "Inschrijven" te klikken, bevestig ik dat ik het Privacybeleid gelezen heb en ermee akkoord ga.

Over DIVA, museum voor diamant, juwelen en zilver

DIVA is het museum voor diamant, juwelen en zilver gevestigd in de diamanthoofdstad ter wereld: Antwerpen. DIVA vertelt het verhaal van de aantrekkingskracht die Antwerpen en Vlaanderen al eeuwenlang internationaal, uitoefent met betrekking tot het vakkundig produceren, assembleren en verhandelen van diamant, juwelen en zilver. 

Een 600-tal objecten uit de collectie van DIVA worden op een betekenisvolle manier gepresenteerd aan het publiek. Via enscenering, soundscapes, multimedia en interactieve doe-elementen stapt de bezoeker in een universum van luxe, juwelen en diamant. Op meesterlijke wijze onderhoudt DIVA haar bezoekers en daagt hen bovendien uit de diepere lagen te ontdekken. 

Naast de vaste collectiepresentatie presenteert DIVA een tentoonstellingsprogramma die nauw aansluit op het thema diamant, juwelen en zilver.

Neem contact op met

Suikerrui 17-19 2000 Antwerpen

0032 495 89 33 12

inge.derouck@divaantwerp.be

www.divaantwerp.be