Tentoonstelling Masterpieces in Miniature schittert in DIVA

Ongeveer 100 topstukken uit een van de meest volledige 20ste-eeuwse privéverzamelingen zijn tot 15 augustus te bewonderen in DIVA, het museum voor diamant, juwelen en zilver in Antwerpen. De tentoonstelling is een unieke gelegenheid om Rosalinde en Arthur Gilberts wereld van schitterende meesterwerken te verkennen. Ruim veertig jaar verzamelde het koppel nagenoeg 1000 Europese meesterwerken op het vlak van edelsmeedkunst, gouden (snuif-)dozen, email en mozaïeken. De reizende tentoonstelling laat de belangrijkste wens van de Gilberts in vervulling gaan: de verzameling delen met het publiek.

Nabilla Ait Daoud, Antwerps schepen voor cultuur “Het is fantastisch voor de stad Antwerpen om als allereerste de tentoonstelling ‘Masterpieces in Miniature’ te mogen voorstellen, voor deze verder reist naar Azië en Amerika. De samenwerking met het prestigieuze Victoria and Albert Museum in Londen is voor DIVA, het museum voor diamant, juwelen en zilver zeker een bevestiging voor wat betreft de kwaliteit van dit prachtige museum. Op dit ogenblik mag er nog niet gereisd worden, maar we hopen dat we snel ook weer internationale bezoekers mogen welkom heten. Ondertussen kunnen de bezoekers uit eigen land en zeker de Antwerpenaren er in primeur van genieten.”

Over de tentoonstelling

Masterpieces in Miniature is een ode aan de indrukwekkende erfenis van Rosalinde en Arthur Gilbert. Het publiek krijgt de kans om de schatten uit de Gilbertcollectie van zeer dichtbij te bewonderen. DIVA, het museum voor diamant, juwelen en zilver, is de eerste locatie voor deze reizende tentoonstelling. ​

Bezoekers dompelen zich onder in de wereld van de Gilberts en hun oogverblindende collectie. Ze maken kennis met Rosalinde en Arthur Gilbert en hun verzamelgewoontes, gaan mee op reis in een zoektocht naar uitzonderlijk vakmanschap en maken kennis met historische figuren zoals Catharina de Grote, Napoleon en koningin Victoria. Een absoluut topstuk is de snuifdoos van Frederik de Grote, koning van Pruisen. De snuifdoos is gevormd uit chrysopraas, een zeldzame edelsteen gedolven in Silezië, en bezet met hardstenen en diamanten. De diamanten werden gekleurd door ze over lichtroze, groene en citroengele metaalfolies te zetten.

Vanaf vrijdag 26 maart kunnen bezoekers ook online binnenwandelen in Masterpieces in Miniature. Op de website divaantwerp.be wordt er een virtuele tour toegevoegd zodat de tentoonstelling voor een breed publiek toegankelijk is.

Familieparcours
Iedere zondag nam Arthur Gilbert bezoekers mét vergrootglas mee op stap in het Los Angeles County Museum of Art, waar de Gilbertcollectie vanaf 1970 tentoongesteld werd. Nu biedt DIVA de kans aan jonge speurneuzen om de micromozaïeken van heel dichtbij te bestuderen.
Wanneer: dagelijks t/m 15 augustus 2021
Wie: voor kinderen van 8 tot 11 jaar
Prijs: kinderen tot 12 jaar bezoeken DIVA gratis. Het familieparcours is eveneens gratis.


Activiteiten
24.04 - 25.04.2021: Erfgoeddag

Tijdens Erfgoeddag genieten bezoekers met één ticket van drie bijzondere activiteiten. * In de vaste collectie zet DIVA een aantal onverwachte en minder gekende sterren in de schijnwerpers. * In Masterpieces in Miniature' pakt DIVA uit met een aantal ongezien verfijnde micromozaïeken, zoals de tafel ‘Dag en Nacht’. Volgens verzamelaar Arthur Gilbert moet je dit vooral zelf zien om het te geloven: "Want je merkt geen verschil met een schilderij". Enkel een oplettende kijker onderscheidt de verschillende glazen steentjes. * Micromozaïek is een techniek die ontstond in Italië, met de bedoeling in steen of glas de volmaakte illusie van een schilderij te scheppen. Bezoekers ontdekken tijdens een demonstratie hoe zo´n micromozaïek gemaakt wordt. ​
Wanneer: 24 april – 25 april, doorlopend van 10 tot 18 u – demonstratie van 11 tot 17 u
Prijs: Gratis bezoek tijdens Erfgoeddag. Tickets moeten wel vooraf gereserveerd worden via de webshop van DIVA.

20.05.2021: DIVA talk Alice Minter
Alice Minter, curator van de Rosalinde en Arthur Gilbert Collection en de tentoonstelling Masterpieces in Miniature, ver­zorgt een avondlezing waarbij ze ingaat op de fascinerende verzamelgewoontes van de Gilberts en op enkele van de meest iconische stukken uit de Gilbertcollectie.
Aanvang: 19u30Prijs: € 5, € 3

05.07 – 09.07.2021: Masterclass Silvia Weidenbach
Juweelontwerpster Silvia Weidenbach won met haar ontwerpen waar zij 3D-printen en traditioneel smeedwerk combineert, al diverse prijzen. Daarnaast was zij de eerste V&A Gilbert Collection artist-in-residence. Nu geeft zij een Masterclass in DIVA. Tijdens deze masterclass neemt ze deelnemers mee op een creatieve verkenning door de tentoonstelling Masterpieces in Miniature en laat ze hen kennismaken met een scala aan materialen en werkprocessen.
De masterclass is geschikt voor (studenten) edelsmeden.

08.07.2021: DIVA talk Silvia Weidenbach
Silvia Weidenbach was in 2019 de eerste V&A Gilbert Collection artist in residence. Tijdens deze residentie liet ze zich inspireren door de indrukwekkende collectie en creëerde ze een gouden doos getiteld Visual Feast. Hoe dit creatieproces verliep legt ze uit tijdens haar lezing.
Aanvang: 19u30 Prijs: € 5, € 3

More information and subscriptions at www.divaantwerp.be


Publicatie
V&A publishing brengt een nieuwe publicatie uit met hoogtepunten van de Gilbertcollectie. De publicatie is een prachtig geïllustreerde catalogus in klein formaat die de omvang en inhoud van de tentoonstelling vastlegt. Het inleidende deel wordt gevolgd door het overzicht van een honderdtal prachtige kunstwerken uit de Gilbertcollectie: zilveren en gouden schatten, micromozaïeken, snuifdozen en portretminiaturen. De laatste hoofdstukken gaan dieper in op het onderzoek naar deze wereldberoemde collectie en laten museumconservatoren en wetenschappers aan het woord. Ze staan stil bij het vakmanschap en belichten de geschiedenis en herkomst van enkele schitterende objecten. ​

Auteur: Alice Minter, met bijdragen van Jacques Schuhmacher en Joanna Whalley
Oplage: 1.000
Aantal pagina´s: 57
Taal: Engels
Verkoopprijs: € 12
ISBN: 9789078487197

De catalogus kost € 12 en kan in het museum of online op www.divaantwerp.be worden aangekocht. ​ ​

Cover catalogue Treasures from the Rosalinde and Arthur Gilbert Collection (c) V&A Publishing
Cover catalogue Treasures from the Rosalinde and Arthur Gilbert Collection (c) V&A Publishing

Vermelding bij elke publicatie
Masterpieces in Miniature: Schatten uit de Rosalinde and Arthur Gilbert Collection. Een V&A tentoonstelling – Reizend rond de wereld met de steun van de Gilbert Trust for the Arts -gepresenteerd in DIVA, museum voor diamant, juwelen en zilver in Antwerpen.

Curator: ​
Alice Minter, curator van de Rosalinde and Arthur Gilbert Collection – V&A ​
Jessica Eddie, assistent-curator van de Rosalinde and Arthur Gilbert Collection – V&A

Over het V&A:
Het Victoria en Albert Museum in Londen is hét museum voor kunst en design met ongeëvenaarde collecties, zowel wat reikwijdte als diversiteit betreft die 5000 jaar van menselijke creativiteit weergeven. Het museum werd in 1852 opgericht om kunstwerken voor het publiek beschikbaar te maken en Britse ontwerpers en producenten te inspireren. Vandaag wil het V&A de creatieve sector uitdagen, de volgende generatie uitdagen en iedereens verbeelding aanspreken.


Praktische info: ​

  • Wanneer: vrijdag 5 maart t.e.m. zondag 15 augustus 2021
  • Waar: DIVA, Suikerrui 17 – 19, 2000 Antwerpen
  • Openingstijden: maandag tot zondag, woensdag gesloten, 10u00 - 18u00
  • Tickets: standaardtarief € 12 per persoon

 

Persberichten in je mailbox

Door op "Inschrijven" te klikken, bevestig ik dat ik het Privacybeleid gelezen heb en ermee akkoord ga.

Over DIVA, museum voor diamant, juwelen en zilver

DIVA is het museum voor diamant, juwelen en zilver gevestigd in de diamanthoofdstad ter wereld: Antwerpen. DIVA vertelt het verhaal van de aantrekkingskracht die Antwerpen en Vlaanderen al eeuwenlang internationaal, uitoefent met betrekking tot het vakkundig produceren, assembleren en verhandelen van diamant, juwelen en zilver. 

Een 600-tal objecten uit de collectie van DIVA worden op een betekenisvolle manier gepresenteerd aan het publiek. Via enscenering, soundscapes, multimedia en interactieve doe-elementen stapt de bezoeker in een universum van luxe, juwelen en diamant. Op meesterlijke wijze onderhoudt DIVA haar bezoekers en daagt hen bovendien uit de diepere lagen te ontdekken. 

Naast de vaste collectiepresentatie presenteert DIVA een tentoonstellingsprogramma die nauw aansluit op het thema diamant, juwelen en zilver.

Neem contact op met

Suikerrui 17-19 2000 Antwerpen

0032 495 89 33 12

inge.derouck@divaantwerp.be

www.divaantwerp.be