Nieuwe aanwinst in museum DIVA: superieur rococo gietwerk

DIVA verrijkt collectie met 18de-eeuwse zilveren strooibus

Dit voorjaar verwierf het Collectiefonds van De Museumstichting een uitzonderlijke 18de-eeuwse zilveren strooibus op een veiling van Sotheby´s in Londen. De zeldzame strooibus vormt een belangrijke aanvulling op de collectie edelsmeedkunst uit de 18de eeuw van het museum. Tot hiertoe was slechts één enkel ensemble bekend van de getalenteerde zilversmid Leonard Joseph Ferrier. Vanaf donderdag 26 september is de nieuwe aanwinst te bewonderen in de vaste collectiepresentatie van het museum.

De uit Duffel afkomstige en in Antwerpen opgeleide Ferrier (°1726), werkt aanvankelijk als gezel in Lokeren en gaat in 1755 als graveur en zilversmid in Antwerpen aan de slag. Naar eigen zeggen beschikt hij over een zeer belangrijk geheim om zilver dusdanig te gieten dat hij met zijn werk iedere edelsmid uit om het even welk land overtreft. In de prachtig opengewerkte rococo strooibus vloeien rocailles, gedraaide bladeren en rasterwerk in elkaar over. Alsof het een juweel betrof, wordt dat rasterwerk afgewerkt met een imitatie van marcasiet. Dit object, in 1765 in Antwerpen vervaardigd door Leonard Joseph Ferrier, kent dan ook zijn gelijke niet in de Zuidelijke Nederlanden.

Tot hiertoe kon slechts één ensemble worden toegeschreven aan Ferrier: een strooibus en mosterdpot in de Ehemalige Hofsilber- und Tafelkammer in Wenen. Dit stel komt uit de verzameling van gouverneur-generaal Karel Alexander van Lotharingen (1712-1780), een groot kunstliefhebber met een bijzondere interesse voor experimenten met metaallegeringen. Dat laatste heeft hij gemeen met de ambitieuze, inventieve en enigszins zelfingenomen Ferrier die op het einde van de 18de eeuw na een falende commerciële samenwerking met geelgieters, juweliers en drukkers van behangpapier en passages in Brussel en Parijs geruisloos van het kunsttoneel verdwijnt.

De zeldzame strooibus is het ‘levende’ bewijs van de bijzondere capaciteiten van Ferrier als ontwerper, modelleur en zilversmid.

Strooibus en mosterdpot © Bundesmobilienverwaltung, Silberkammer-Hofburg Wien, Foto: Marianne Haller
Strooibus en mosterdpot © Bundesmobilienverwaltung, Silberkammer-Hofburg Wien, Foto: Marianne Haller

 

Persberichten in je mailbox

Door op "Inschrijven" te klikken, bevestig ik dat ik het Privacybeleid gelezen heb en ermee akkoord ga.

Over DIVA, museum voor diamant, juwelen en zilver

DIVA is het museum voor diamant, juwelen en zilver gevestigd in de diamanthoofdstad ter wereld: Antwerpen. DIVA vertelt het verhaal van de aantrekkingskracht die Antwerpen en Vlaanderen al eeuwenlang internationaal, uitoefent met betrekking tot het vakkundig produceren, assembleren en verhandelen van diamant, juwelen en zilver. 

Een 600-tal objecten uit de collectie van DIVA worden op een betekenisvolle manier gepresenteerd aan het publiek. Via enscenering, soundscapes, multimedia en interactieve doe-elementen stapt de bezoeker in een universum van luxe, juwelen en diamant. Op meesterlijke wijze onderhoudt DIVA haar bezoekers en daagt hen bovendien uit de diepere lagen te ontdekken. 

Naast de vaste collectiepresentatie presenteert DIVA een tentoonstellingsprogramma die nauw aansluit op het thema diamant, juwelen en zilver.

Neem contact op met

Suikerrui 17-19 2000 Antwerpen

0032 495 89 33 12

inge.derouck@divaantwerp.be

www.divaantwerp.be