Nederlands juwelenfestival OBSESSED! dit najaar in Antwerpen

19, 20 en 21 november – historisch centrum Antwerpen

Voor de tweede keer reist het Nederlandse juwelenfestival OBSESSED! over de landsgrenzen naar Antwerpen. OBSESSED! verzamelt al wat toonaangevend is op het vlak van juwelen in één intrigerend programma in de maand november. Dit jaar staat het thema ‘diamant’ en al haar facetten in de kijker in Antwerpen. Op 19, 20 en 21 november vinden er in en rondom het museum DIVA rondleidingen, demonstraties en workshops plaats waar liefhebbers van juwelen hun hart kunnen ophalen.

Wederom slaat de Antwerpse juwelensector de handen ineen en laat zien waarom Antwerpen dé diamanthoofdstad ter wereld is. DIVA, het museum voor diamant, juwelen en zilver, presenteert een diamantfocustour waarin DIVA´s diamantjuwelen van de 15de tot en met de 21ste eeuw worden uitgelicht. Bezoekers mogen zelf aan de slag tijdens instapworkshops of wonen een slijpdemonstratie bij. DIVA is ook het vertrekpunt voor een audiotour doorheen de historische binnenstad en ateliers van hedendaagse juweliers, waaronder de Antwerp´s Most Brilliant-juweliers. De juweliers bieden dit weekend verschillende activiteiten aan met het thema ‘diamant’. Daarbovenop neemt een gids bezoekers mee op pad in de Gouden Straatjes van Antwerpen. Voor het volledige programma, bekijk de website van www.divaantwerp.be.

Over OBSESSED! Jewellery Festival
OBSESSED! Jewellery Festival 'Local and In-Depth'
Editie 30 oktober — 30 november 2021 ​

OBSESSED! is een tweejaarlijks juwelenfestival dat plaatsvindt in verschillende steden in heel Nederland - Amsterdam, Rotterdam, Apeldoorn, Den Bosch, Eindhoven en België - Antwerpen. De aankomende derde editie van OBSESSED! verbindt de beste juweel gerelateerde evenementen - museum- en galerietentoonstellingen, open studio's van kunstenaars, pop-ups, lezingen, beurzen en boekpresentaties - in één intrigerend programma samengesteld door Current Obsession. @currentobsessionmag

Met het overkoepelende thema 'Lokaal en diepgaand' van deze editie probeert CO lokale 'parels' te benadrukken en te ondersteunen - door museumarchieven en atelierdeuren te openen voor ons wereldwijde publiek.

Bekijk het volledige programma op www.obsessedwithjewellery.com

Animatie door Marc Ferrer Vives @msistemaen soundscape door Matthias Kispert @mkispert. Website door @www_stuudio

 


Ontdek het programma in het museum DIVA:

Diamanttour
19, 20 en 21 november – 10u tot 18u - € 12 – locatie: DIVA

Met de nieuwe brochure ontdek je het Antwerpse diamantverhaal doorheen de zes zalen van ‘DIVA, a Brilliant Story’! Verschillende vragen komen daarin aan bod zoals: Wat is diamant? Waar komen diamanten vandaan? Hoe wordt de steen (tegenwoordig) geslepen? Hoe onderscheid je een echte van een imitatiediamant? En hoe werd Antwerpen dé diamanthoofdstad van de wereld? Bewonder DIVA’s diamantjuwelen van de 15de tot en met de 21ste eeuw en ontdek subliem vakmanschap. Reserveer je tickets.

Artist-in-residence
19, 20 en 21 november – 10u tot 18u – gratis ​ – locatie: DIVA (eerste verdieping)

Van 11 september tot 24 oktober ontving DIVA twee beloftevolle juweelontwerpers in het atelier. De residenten kregen tijd en ruimte voor onderzoek en experiment. Tijdens OBSESSED! presenteren ze hun werk en creatieve proces op de eerste verdieping van het museum. Lees meer over de residenten.

DIVA talk Artist-in-residence
20 november – 16u tot 17u – gratis – locatie: DIVA

De residenten Emmie Ray Hubbard en Simon Masiglia komen vertellen over hun werk, het proces en het uiteindelijke resultaat van de residentie bij DIVA. De voertaal is Engels. Schrijf je in voor de gratis DIVA talk of sluit na je museumbezoek aan.

Instapworkshop ‘The SPARKLR atelier’
20 en 21 november – 11u tot 16u – inbegrepen in entreeticket – locatie: DIVA (eerste verdieping)
In samenwerking met het Antwerp World Diamond Centre organiseert DIVA een workshop waarin je zelf aan de slag gaat. Je ontwerpt je eigen juwelen, bekijkt diamanten door een microscoop en sorteert steentjes met loupes & tweezers. De instapworkshop duurt ongeveer 50 minuten en start iedere keer op het hele uur. Meld je aan bij de balie van DIVA. Vooraf inschrijven is niet nodig.

Slijpdemonstratie
20 en 21 november – 11u tot 16 u – gratis - locatie: DIVA (eerste verdieping)
Altijd al een echte diamantslijper aan het werk willen zien? Dat kan! Op zaterdag en zondag draait DIVA´s slijptafel op volle toeren. Alle vragen stel je direct aan de meesterslijper Pieter Bombeke zelf.

Kunstendag voor Kinderen
21 november - 11u tot 12u30 / 13u30 - 16u30 - locatie: DIVA (educatieve ruimte Kaasstraat)
Op zondag 21 november vindt er voor de 10de keer Kunstendag voor Kinderen plaats in de Vlaamse musea, theaters en culturele centra. In DIVA schuif je mee aan de ateliertafel van DIVA en maak samen met je (groot)ouder(s) een schitterend juweel! De workshop is geschikt voor kinderen tussen de 7 en 12 jaar. Vooraf inschrijven is niet nodig.


Ontdek het programma in het historisch centrum:

Gegidste wandeling - Gouden Straatjes Antwerpen
19 november om 16 uur, 20 november om 14 uur – € 15 – locatie: omliggende straten DIVA
Op amper één kilometer afstand vind je 22 verschillende juweliers in het Modehart van Antwerpen. Van opkomend talent tot gevestigde namen: iedere juwelier onderscheidt zich door vakmanschap en creativiteit. De wandeling duurt 1,5 uur. Schrijf je in voor de wandeling.

Podcast diamantwandeling
Vanaf 19 november – gratis – startpunt: DIVA
Een nieuwe audiotour neemt je mee op pad doorheen de stad. Je ontdekt welke plekken gelinkt zijn aan diamant, hoort de verhalen hedendaagse juweliers en nadien weet jij perfect te vertellen waarom Antwerpen dé diamantstad van de wereld is. ​ ​

AMB-juwelier Adin
19, 20 en 21 november - 11u tot 16u30 – gratis – Vestingstraat 16
De zaakvoerder van Adin en eveneens dé Antwerpse expert in antieke en vintage juwelen, Elkan Wijnberg, staat je samen met zijn deskundig team te woord voor een vrijblijvende waardebepaling van jouw juwelen. Ook kan je een gratis lezing volgen over vintage juwelen. ​

Gratis lezing “Vintage Juwelen: Een introductie” ​
* van 16u00 tot 16u30 op 19, 20 en 21 november
* max. 10 personen per lezing, vooraf in te schrijven via info@adin.be of +32 32 136 500

Gratis waardebepaling “Tempo Schatting” ​
– tussen 11u00 en 15u30 op 19, 20 en 21 november
– per persoon een tijdslot van 5 minuten, vooraf te reserveren via info@adin.be of +32 32 136 500

IJGC, International Jewellery & Gems Certifiers
19, 20 en 21 november - 11u tot 15u30 – gratis – Vestingstraat 16 B
Onder leiding van inhouse edelsteenkundige en manager van het gemmologische lab, An Jonckers, test het IJGC-team jouw diamant, terwijl je het resultaat zelf onmiddellijk live kan opvolgen.

Gratis diamantcontrole “Quick Diamond Check” ​
* tussen 11u00 en 15u30 op 19, 20 en 21 november
* per persoon een tijdslot van 5 minuten, vooraf te reserveren info@ijgc-worldwide.com of +32 35 009 013

AMB-juwelier Nico Taeymans
19 en 20 november – 11u tot 17u - gratis – Steenhouwersvest 17

Naar aanleiding van de viering van 570 jaar diamanthandel in de Scheldestad ontwierp Taeymans in opdracht van het Antwerp World Diamond Centre (AWDC) een betaalbare diamantcollectie: "Ravissant". Het resultaat is een unieke collectie met juwelen waarin zowel kimberliet (het gesteente waarin diamant gevormd wordt), ruwe diamant als geslepen diamant verwerkt werd. De juwelier geeft uitleg over de collectie en opent de ‘Ravissant kast’ met daarin verschillende stenen. Vooraf inschrijven is niet nodig.


Praktische info: ​ 

  • Wanneer: 19, 20 en 21 november
  • Waar: DIVA, Suikerrui 17 – 19, 2000 Antwerpen en historisch centrum Antwerpen
  • Openingstijden: 10u00 - 18u00
  • Tickets: standaardtarief € 12 per persoon, activiteiten in het museum inbegrepen.
  • Webshop DIVA

Persberichten in je mailbox

Door op "Inschrijven" te klikken, bevestig ik dat ik het Privacybeleid gelezen heb en ermee akkoord ga.

Over DIVA, museum voor diamant, juwelen en zilver

DIVA is het museum voor diamant, juwelen en zilver gevestigd in de diamanthoofdstad ter wereld: Antwerpen. DIVA vertelt het verhaal van de aantrekkingskracht die Antwerpen en Vlaanderen al eeuwenlang internationaal, uitoefent met betrekking tot het vakkundig produceren, assembleren en verhandelen van diamant, juwelen en zilver. 

Een 600-tal objecten uit de collectie van DIVA worden op een betekenisvolle manier gepresenteerd aan het publiek. Via enscenering, soundscapes, multimedia en interactieve doe-elementen stapt de bezoeker in een universum van luxe, juwelen en diamant. Op meesterlijke wijze onderhoudt DIVA haar bezoekers en daagt hen bovendien uit de diepere lagen te ontdekken. 

Naast de vaste collectiepresentatie presenteert DIVA een tentoonstellingsprogramma die nauw aansluit op het thema diamant, juwelen en zilver.

Neem contact op met

Suikerrui 17-19 2000 Antwerpen

0032 495 89 33 12

inge.derouck@divaantwerp.be

www.divaantwerp.be