Koning Boudewijnstichting koopt zeldzame ring aan op TEFAF voor presentatie in museum DIVA

Bijzondere aanwinst: gouden clusterring met diamanten en miniatuurportret uit de 17de eeuw

Dit voorjaar kocht de Koning Boudewijnstichting via het Fonds Christian Bauwens een gouden clusterring met diamanten aan op de internationale kunstbeurs TEFAF in Maastricht. Het betreft een bijzonder zeldzame ring uit de 17de eeuw met gegraveerd mannenportret en geëmailleerd figuurtje in de kas van de ring. De betekenis van de ring is nog niet helemaal duidelijk maar verwijst vermoedelijk naar een geheime liefdestuin.

Later in het jaar wordt de ring toegevoegd aan de eerste themazaal Wonderkamer in de collectiepresentatie van DIVA, het museum voor diamant, juwelen en zilver in Antwerpen. De clusterring is een belangrijke aanvulling op de 17de-eeuwse juwelencollectie van DIVA. Tot noch toe zijn er voor de 17de eeuw voornamelijk ronde clusterringen bekend, zoals ook op geschilderde portretten uit de Nederlanden weergegeven worden. Ringen met scharnierend deksel met daarin een miniatuurportret zijn bijzonder zeldzaam.

De ring werd dit voorjaar aangekocht op de internationale kunstbeurs TEFAF in Maastricht en komt uit een Belgische privéverzameling.

"Dankzij het Fonds Christian Bauwens, beheerd door de Koning Boudewijnstichting, kon deze uiterst zeldzame en mysterieuze ring worden aangekocht en wordt een belangrijk hiaat in de 17de-eeuwse juweelkunst in onze openbare collecties opgevuld." (Koning Boudewijnstichting)

Een geheime liefdestuin?
Het verhalende aspect van het beeldje binnenin de ring, waarvan de betekenis nog niet helemaal duidelijk is, geeft het geheel een mysterieus karakter. De ring kan als een herinnering aan een overledene opgevat worden, maar evenzo als een verlovingsring. In het eerste geval refereert het figuurtje aan de verrezen Christus die voor Maria Magdalena als tuinman verscheen, maar meestal wordt Christus dan met een schop voorgesteld. In het tweede geval staat de vruchtbaarheid van de lente centraal en refereert het touw op de schouders van de tuinman naar zijn toewijding en symboliseert de roos de liefde.

 

Geslepen diamanten en verborgen kleuren
Op de schouders van de gouden, smalle ring werden florale motieven geciseleerd die met zwart email ingevuld werden. Op het deksel van de openscharnierende ring zit centraal een bruine tafeldiamant in hoge zetting met kartelrand. Daarrond werden tien kleinere diamanten in diverse slijpvormen (vierkante en onregelmatige tafeldiamanten, facetstenen een platte roos) gezet met daarrond opnieuw een kartelrand. De onderzijde van de kas is versierd met symmetrisch bladwerk en dito bloemstippen in zwart, wit en roos email op blauwe fond. In het deksel van de ovale kas werd een gegraveerd mannenportret gemonteerd. In de kas zit een geëmailleerd figuurtje voor een groene achtergrond. De tuinman houdt een roze bloem voor zijn onderlijf en een touw over zijn schouder.

Als clusterring kan de ring gelinkt worden aan 17de-eeuwse vrouwenportretten en de kledij van de geportretteerde man wijst in de richting van de laatste decennia van de 17de eeuw. Dat laatste is ook van toepassing op de tafelfacetsteen.


Identificatie
Goud, email, diamanten
Gewicht 6,6 gram
Diameter 42,13 mm
Coll. Koning Boudewijnstichting, Fonds Christian Bauwens, in depot bij DIVA, inv. B512/25
Copyright foto´s ring: Les Enluminures Ltd.


Fonds Christian Bauwens – Koning Boudewijnstichting ​
Het Fonds Bauwens wil een kunst- en antiquiteitencollectie uitbouwen en bekendmaken bij het publiek met de bedoeling haar in bewaring te geven in Belgische musea en instellingen. Dankzij deze collectie zullen bestaande ensembles kunnen worden vervolledigd of met representatieve stukken aangevuld. Meer informatie

Persberichten in je mailbox

Door op "Inschrijven" te klikken, bevestig ik dat ik het Privacybeleid gelezen heb en ermee akkoord ga.

Over DIVA, museum voor diamant, juwelen en zilver

DIVA is het museum voor diamant, juwelen en zilver gevestigd in de diamanthoofdstad ter wereld: Antwerpen. DIVA vertelt het verhaal van de aantrekkingskracht die Antwerpen en Vlaanderen al eeuwenlang internationaal, uitoefent met betrekking tot het vakkundig produceren, assembleren en verhandelen van diamant, juwelen en zilver. 

Een 600-tal objecten uit de collectie van DIVA worden op een betekenisvolle manier gepresenteerd aan het publiek. Via enscenering, soundscapes, multimedia en interactieve doe-elementen stapt de bezoeker in een universum van luxe, juwelen en diamant. Op meesterlijke wijze onderhoudt DIVA haar bezoekers en daagt hen bovendien uit de diepere lagen te ontdekken. 

Naast de vaste collectiepresentatie presenteert DIVA een tentoonstellingsprogramma die nauw aansluit op het thema diamant, juwelen en zilver.

Neem contact op met

Suikerrui 17-19 2000 Antwerpen

0032 495 89 33 12

[email protected]

www.divaantwerp.be