Een schitterende start voor diamantmuseum DIVA in Antwerpen

Op vrijdag 4 mei opent DIVA, het gloednieuwe diamantmuseum met een hart voor zilver in Antwerpen. Het museum vertelt over het historische en hedendaagse diamantverhaal en neemt de bezoeker mee in een universum van luxe, juwelen en diamant. Op meesterlijke wijze onderhoudt DIVA haar bezoekers en daagt hen bovendien uit de diepere lagen te ontdekken. DIVA opent op 4, 5 en 6 mei met een feestelijk openingsweekend.

DIVA is een initiatief van Provincie Antwerpen in nauwe samenwerking met Stad Antwerpen en Toerisme Vlaanderen, waarin attractieve beleving en museale inhoud worden samengebracht. Het is het verhaal van de aantrekkingskracht die Antwerpen en Vlaanderen al eeuwenlang ook wereldwijd uitoefent met betrekking tot het vakkundig produceren en assembleren van verfijnde objecten en juwelen.

Luk Lemmens, voorzitter van DIVA en eerste gedeputeerde van Provincie Antwerpen licht toe: “Ik ben van het begin een fervent pleitbezorger voor dit museum geweest. Het diamant- en zilververhaal dreigde uit Antwerpen, de diamanthoofdstad, te verdwijnen. We hebben toen een unieke samenwerking tussen het Antwerpse provinciebestuur, de stad Antwerpen en Toerisme Vlaanderen tot stand gebracht. De provincie investeerde 12 miljoen euro in een museum waar toeristen en trotse Antwerpenaars dit verhaal kunnen ontdekken en vooral ook beleven dankzij een betoverende scenografie. Tenslotte heeft DIVA ook al internationaal haar debuut gemaakt met een tentoonstelling in Shanghai. DIVA heeft al voor haar introductie internationale sterallures.”

Vlaams minister van Toerisme Ben Weyts sluit zich tijdens de officiële opening hierbij aan: “Deze DIVA zal de Diamantstad laten schitteren tot ver in het buitenland. Ik investeer via Toerisme Vlaanderen 3,4 miljoen euro in deze aantrekkelijke toeristische trekpleister die een breed publiek kan verleiden. Geen stoffig museum, maar een bruisende plek waar je ondergedompeld wordt in alle facetten van de diamant. De hele Antwerpse binnenstad zal mee de vruchten plukken van dit hefboomproject.” Volgens Bart De Wever, burgemeester van Antwerpen, werd er lang uitgekeken naar de komst van DIVA: “Met DIVA krijgt onze stad niet alleen een prachtig diamantmuseum, maar op termijn ook een unieke groene ruimte. De binnentuin zal een nieuwe parel worden voor wie even van de rust wil genieten tussen de Grote Markt en de Scheldekaaien. De schitterende locatie van DIVA zet onze historische binnenstad nog sterker op de kaart. En het hart van Antwerpen herrijst in volle glorie, want ook aan de restauratie van het Stadhuis en het Steen wordt volop gewerkt.” Stad Antwerpen investeerde in totaal 3,6 miljoen euro in het museum en de binnentuin.

DIVA ligt in het hart van de bloeiende handelsbuurt in het historisch centrum. Het geklop en gehamer van edelsmeden is er niet meer te horen, maar honderden jaren geleden waren hier huis na huis edelsmeden te vinden. DIVA keert terug naar de plaats waar het allemaal begon. Het museum creëert een plek waar bezoekers het Antwerpse diamantverhaal te zien en te beleven krijgen. Door de omkadering van juweel- en edelsmeedkunst krijgt diamant de nodige museale authenticiteit, diepgang en verbreding. Persoonlijke verhalen, een uitdagende scenografie en een gewaagde interieurinrichting zorgen ervoor dat bezoekers het verhaal van diamant, juwelen en edelsmeedkunst in Antwerpen op een verrassende manier kunnen ontdekken. 

De wereld van DIVA
DIVA´s verhaal komt tot leven in zes themazalen die elk een verhaal vertellen. Om dit verhaal te illustreren, wordt er geput uit de collecties van de voormalige musea voor Diamant en Zilver en de talloze bruikleengevers die samenwerken met het museum. Regisseur en scenarist Frank Van Laecke riep DIVA’s butler Jérôme in het leven. Hij introduceert de bezoeker in elk thema en gunt een blik in de wereld van DIVA. Butler Jérôme werd ingesproken door acteur Herbert Flack, die zijn carrière ooit begon als diamantkliever in de Diamantwijk.

Daarnaast wekken fictieve verhalen veertien topstukken uit de collectie van DIVA, zoals de uilenbeker en de pauwenbroche, opnieuw tot leven. Interieurontwerper Gert Voorjans dompelt de bezoeker onder in een hedendaagse Wonderkamer vol curiosa, luxe en exotiek. Decorontwerpster Carla Janssen Höfelt ontfermt zich over de vijf andere kamers van DIVA’s huis. Samen met DIVA vertellen ze het briljantwerps verhaal.

57 uur feest tijdens openingsweekend
Op 4, 5 en 6 mei is DIVA gratis toegankelijk. Op vrijdag 4 mei om 12 uur geeft DIVA onder genodigden het startschot en gaat ’s avonds de preview voor VIPS door. Van zaterdagmorgen 5 uur tot zondagavond 21 uur is de gehele museumsite open voor het publiek. Het vaste circuit 'DIVA, a Brilliant Story’ is doorlopend te bezoeken. Met een bomvol programma, een vrij te bezoeken museumsite én een wereldrecord diamantslijpen laat het nieuwe diamantmuseum in Antwerpen zien wat ze in huis heeft.

Persberichten in je mailbox

Door op "Inschrijven" te klikken, bevestig ik dat ik het Privacybeleid gelezen heb en ermee akkoord ga.

Over DIVA, museum voor diamant, juwelen en zilver

DIVA is het museum voor diamant, juwelen en zilver gevestigd in de diamanthoofdstad ter wereld: Antwerpen. DIVA vertelt het verhaal van de aantrekkingskracht die Antwerpen en Vlaanderen al eeuwenlang internationaal, uitoefent met betrekking tot het vakkundig produceren, assembleren en verhandelen van diamant, juwelen en zilver. 

Een 600-tal objecten uit de collectie van DIVA worden op een betekenisvolle manier gepresenteerd aan het publiek. Via enscenering, soundscapes, multimedia en interactieve doe-elementen stapt de bezoeker in een universum van luxe, juwelen en diamant. Op meesterlijke wijze onderhoudt DIVA haar bezoekers en daagt hen bovendien uit de diepere lagen te ontdekken. 

Naast de vaste collectiepresentatie presenteert DIVA een tentoonstellingsprogramma die nauw aansluit op het thema diamant, juwelen en zilver.

Neem contact op met

Suikerrui 17-19 2000 Antwerpen

0032 495 89 33 12

inge.derouck@divaantwerp.be

www.divaantwerp.be