DIVA presenteert pop-up tentoonstelling op de Grote Markt in Antwerpen

DIVA: Work in Progress

DIVA presenteert een pop-up tentoonstelling op de Grote Markt in Antwerpen. ‘DIVA: Work in Progress’ vertelt de verhalen áchter de diamanten, juwelen en zilveren objecten die het museum in haar vaste opstelling toont. De bezoeker krijgt een unieke inkijk in het werk dat er in de objecten en de mensen gaat zitten voordat een steen, een stuk of een maker de kans krijgt te schitteren in een museum. De tentoonstelling is te zien tot en met 27 november 2022.

Eva Olde Monnikhof, directeur DIVA: ‘’Ik ben bijzonder trots dat we binnen een kort tijdsbestek de tentoonstelling ‘DIVA: Work in Progress’ hebben gerealiseerd. De sluitingsperiode biedt ons een kans. Een kans om verhalen te vertellen en stukken te laten zien die minder bekend zijn maar ook om DIVA bij de Antwerpenaar en toerist onder de aandacht te blijven brengen. De tentoonstelling is gratis te bezoeken dus: wees welkom!”
Eva Olde Monnikhof (c) Tom Cornille
Eva Olde Monnikhof (c) Tom Cornille

De verbouwingswerken die het museum laat uitvoeren in haar vaste collectieopstelling en 17de-eeuwse gevels vormden de inspiratie voor de tentoonstelling ‘DIVA: Work in Progress’. De bezoeker volgt de reis van een diamant voordat deze in een juweel terecht komt en stapt als het ware echt in een diamantmijn. De Argyle diamantmijn in Australië was een van de beroemdste en meest bijzondere mijnen ter wereld. DIVA beschikt over exclusieve beelden van deze mijn die nog niet eerder getoond werden aan het publiek.

In de tweede zaal krijgt de bezoeker inzicht in het ontwerpproces en de technieken achter enkele iconische zilveren objecten. Een zilversmid maakt gebruiksvoorwerpen en een goudsmid juwelen ongeacht het type edelmetaal. Ook is er aandacht voor zilversmeden die spelen met het begrip gebruiksvoorwerp. DIVA koos enkele Belgische zilversmeden uit die de bezoeker uitdagen om te reflecteren op wat een gebruiksvoorwerp eigenlijk is.

 

Hilde De Decker, Antwerpen, 1992-1993/1994. Zilver, Papier, Hout. Collectie Stad Antwerpen, DIVA, S2020/31
Hilde De Decker, Antwerpen, 1992-1993/1994. Zilver, Papier, Hout. Collectie Stad Antwerpen, DIVA, S2020/31

De Brusselse edelsmid en juweelontwerper Philippe Wolfers krijgt een ereplaats aan de hand van het ontwerp ‘Gioconda’ dat te zien was op internationale tentoonstelling voor decoratieve kunsten in Parijs in 1925 in het paviljoen van Victor Horta. Wolfers ontwierp hierin een volledige eetkamer in lijn met de zilveren schaal van het Gioconda servies.

In de laatste ruimte toont DIVA het werk zien van onder meer studenten en alumni van de Antwerpse academies: de Koninklijke Academie voor Schone Kunsten en Sint Lucas. De werken onderscheiden zich door de politieke boodschap of uitzonderlijke materialen en technieken die gebruikt worden. Zo dwingt Tieke Scheerlinck ons na te denken over de waarde van een mens met haar werk “precious people” en laat juweelontwerpster Dabin Lee een interessante mix zien van klassiek edelsmeedwerk en disruptieve sieraden.

Tieke Scheerlinck (Sint Lucas): Precious People', 2020 - 2021
Tieke Scheerlinck (Sint Lucas): Precious People', 2020 - 2021

DIVA: Work in Progress – pop-up tentoonstelling van DIVA, museum voor diamant, juwelen en zilver in Antwerpen

  • Curator: Eva Olde Monnikhof, directeur DIVA
  • Met steun van: Tom Iriks, Wim Nys, Kristina Valiulis, Catherine Regout, Sint Lucas en de Koninklijke Academie voor Schone Kunsten Antwerpen
  • Ontwerp en realisatie: Het Charmeoffensief en Koch x Bos Creative Studio
  • Productie: Het Charmeoffensief

Praktische info: ​

  • Wanneer: t.e.m. zondag 27 november 2022
  • Waar: DIVA pop-up, Grote Markt 13, 2000 Antwerpen
  • Openingstijden: maandag tot zondag, woensdag gesloten, 10u00 - 18u00
  • Tickets: gratis

Persbeelden:

Hieronder vind je persbeelden in hoge resolutie. Er mag niet in de beelden geknipt worden en de copyright moet steeds vermeld worden.

 

 

Persberichten in je mailbox

Door op "Inschrijven" te klikken, bevestig ik dat ik het Privacybeleid gelezen heb en ermee akkoord ga.

Over DIVA, museum voor diamant, juwelen en zilver

DIVA is het museum voor diamant, juwelen en zilver gevestigd in de diamanthoofdstad ter wereld: Antwerpen. DIVA vertelt het verhaal van de aantrekkingskracht die Antwerpen en Vlaanderen al eeuwenlang internationaal, uitoefent met betrekking tot het vakkundig produceren, assembleren en verhandelen van diamant, juwelen en zilver. 

Een 600-tal objecten uit de collectie van DIVA worden op een betekenisvolle manier gepresenteerd aan het publiek. Via enscenering, soundscapes, multimedia en interactieve doe-elementen stapt de bezoeker in een universum van luxe, juwelen en diamant. Op meesterlijke wijze onderhoudt DIVA haar bezoekers en daagt hen bovendien uit de diepere lagen te ontdekken. 

Naast de vaste collectiepresentatie presenteert DIVA een tentoonstellingsprogramma die nauw aansluit op het thema diamant, juwelen en zilver.

Neem contact op met

Suikerrui 17-19 2000 Antwerpen

0032 495 89 33 12

inge.derouck@divaantwerp.be

www.divaantwerp.be