DIVA ontvangt 5.000 bezoekers en zet wereldrecord diamant slijpen op 57 uur

Het nieuwe diamantmuseum DIVA ontving meer dan 5.000 bezoekers tijdens het feestelijk openingsweekend. Een diamant telt 57 facetten en zoveel uur vierde DIVA feest. Zondagavond 21 uur sloot DIVA af met het nieuwe wereldrecord diamant slijpen, dat vanaf nu 57 uur bedraagt. Vanaf 7 mei is DIVA geopend voor gewoon bezoek. 

Op vrijdag 4 mei opende DIVA, het nieuwe diamantmuseum in Antwerpen, haar deuren. Tijdens het openingsweekend was het vaste circuit ‘DIVA, a Brilliant Story’ en de museumsite doorlopend gratis te bezoeken. Meer dan 1.968 registreerden hun bezoek vooraf online, 3.223 bezoekers wandelden spontaan binnen. Ondanks het mooie weer wist DIVA inwoners en toeristen te verleiden met haar briljante collectie. DIVA is vanaf maandag 7 mei iedere dag geopend, met uitzondering van woensdagen. Een museumbezoek voor een volwassene bedraagt € 10,00. Praktische informatie voor een bezoek is te vinden op divaantwerp.be.

57 uur diamant slijpen
In samenwerking met het Antwerp World Diamond Centre (AWDC) – de koepelorganisatie van de Antwerpse diamantsector – en diamantzagerij Debels, verbrak DIVA het wereldrecord diamant slijpen. Gedurende het hele openingsweekend – van vrijdag 12u tot en met vandaag 21u – waren twee slijpers (uit een groep van vijf) continu aan het werk in de museumbar van DIVA.

Tijdens de wereldrecordpoging was een inspectieteam van IRSG (International Records Support Group) aanwezig. Zij zorgen dat het gevestigde record in het register van de IWRO (International World Records Organisation) opgenomen wordt.

DIVA, a Brilliant Story brengt een prikkelende combinatie van authentieke objecten, wetenschappelijk onderzoek, historische context met ontspannende verhalen, meeslepende emoties en indrukwekkende ensceneringen.

DIVA´s verhaal komt tot leven in zes themazalen die elk een verhaal vertellen. Om dit verhaal te illustreren, wordt er geput uit de collecties van de voormalige musea voor Diamant en Zilver en de talloze bruikleengevers die samenwerken met het museum. Regisseur en scenarist Frank Van Laecke riep DIVA’s butler Jérôme in het leven. Hij introduceert de bezoeker in elk thema en gunt een blik in de wereld van DIVA. Butler Jérôme werd ingesproken door acteur Herbert Flack, die zijn carrière ooit begon als diamantkliever in de Diamantwijk.

Daarnaast wekken fictieve verhalen veertien topstukken uit de collectie van DIVA, zoals de uilenbeker en de pauwenbroche, opnieuw tot leven. Interieurontwerper Gert Voorjans dompelt de bezoeker onder in een hedendaagse Wonderkamer vol curiosa, luxe en exotiek. Decorontwerpster Carla Janssen Höfelt ontfermt zich over de vijf andere kamers van DIVA’s huis. Samen met DIVA vertellen ze het briljantwerps verhaal. 

Antwerp World Diamond Centre (AWDC) coördineert en vertegenwoordigt officieel de Antwerpse diamantsector, wereldleider in de diamanthandel. In die rol promoot AWDC de gehele diamantsector in binnen- en buitenland en wordt AWDC ook internationaal erkend als ontmoetingsplaats, woordvoerder en bemiddelaar voor de gehele Belgische diamantgemeenschap.
 
84% van alle ruwe diamanten en 50% van alle geslepen diamanten passeren via Antwerpen. Diamant vertegenwoordigt 5% van de Belgische uitvoer van goederen en diensten en 15% van de Belgische uitvoer buiten de EU. Diamant is daarmee het belangrijkste Belgische exportproduct buiten de EU. 

Suzanne Delange

Pers en communicatie, DIVA Antwerp Home of Diamonds

Persberichten in je mailbox

Door op "Inschrijven" te klikken, bevestig ik dat ik het Privacybeleid gelezen heb en ermee akkoord ga.

Over DIVA, museum voor diamant, juwelen en zilver

DIVA is het museum voor diamant, juwelen en zilver gevestigd in de diamanthoofdstad ter wereld: Antwerpen. DIVA vertelt het verhaal van de aantrekkingskracht die Antwerpen en Vlaanderen al eeuwenlang internationaal, uitoefent met betrekking tot het vakkundig produceren, assembleren en verhandelen van diamant, juwelen en zilver. 

Een 600-tal objecten uit de collectie van DIVA worden op een betekenisvolle manier gepresenteerd aan het publiek. Via enscenering, soundscapes, multimedia en interactieve doe-elementen stapt de bezoeker in een universum van luxe, juwelen en diamant. Op meesterlijke wijze onderhoudt DIVA haar bezoekers en daagt hen bovendien uit de diepere lagen te ontdekken. 

Naast de vaste collectiepresentatie presenteert DIVA een tentoonstellingsprogramma die nauw aansluit op het thema diamant, juwelen en zilver.

Neem contact op met

Suikerrui 17-19 2000 Antwerpen

0032 495 89 33 12

inge.derouck@divaantwerp.be

www.divaantwerp.be