DIVA museum heropent op 24 maart

Perspreview op dinsdag 21 maart

DIVA, het museum voor diamant, juwelen en zilver is klaar voor een goedgevuld 2023. ​ Met onder meer de heropening van de vernieuwde collectiepresentatie in maart, een tijdelijke expo voor hedendaags design in augustus en vier nieuwe residenten nemen hun intrek in het DIVA atelier.

DIVA, a Brilliant Story in een nieuw jasje

Binnen exact 2 maanden heropent het DIVA museum dat in maart vorig jaar zijn deuren tijdelijk sloot voor renovatiewerken. Het museum nodigt de bezoeker uit om in de vernieuwde collectiepresentatie, DIVA, a Brilliant Story, de reis van diamant, juwelen en zilver te volgen. ​
Deze reis start in een gloednieuwe zaal waar de bezoeker kennis maakt met de grondstoffen, inzoomt op recente ontwikkelingen in de sector als urban mining, upcycling en lab-grown diamond, en tevens meer leert over de vraagstukken rond ecologie en ethiek. Vervolgens ontmoet de bezoeker de experts, de handelaars, de makers en de ontwerpers, en uiteindelijk de personages die de juwelen dragen of het zilverwerk gebruiken. Het museum vertelt op deze manier een breder verhaal van grondstof tot object in zeven thematische zalen en met nieuwe aanwinsten.

Daarnaast zet DIVA nadrukkelijk in op het vakmanschap dat achter de objecten schuilgaat. Het creatie- en productieproces van de juwelen en zilverobjecten wordt tot leven gebracht dankzij beeld- en geluidsfragmenten. Ook in de keuze van objecten is er meer aandacht voor hedendaagse juweel- en zilverontwerpers. Met ingrepen op het gebied van publieksbegeleiding wil het museum drempels verlagen en een breed publiek aanspreken. Zo maakt een introductietekst in iedere zaal de bezoeker wegwijs, is er een nieuwe audiotour en staan de highlights van de collectie centraal uitgelicht.

De pers is welkom op dinsdag 21 maart om 9u30 voor een exclusieve rondleiding. Meld je aan voor de rondleiding via inge.derouck@divaantwerp.be.

Van vrijdag 24 maart t.e.m. zondag 26 maart viert DIVA de heropening met het grote publiek. Het programma volgt binnenkort, tickets kunnen nu al worden aangekocht.

Zilvertriënnale: expo voor hedendaags design

DIVA presenteert van 26 augustus tot 8 oktober de Zilvertriënnale: dé belangrijkste internationale competitie voor zilversmeden. Deze driejaarlijkse wedstrijd wordt georganiseerd door het Duitse Gesellschaft für Goldschmiedekunst en het Deutsches Goldschmiedehaus Hanau. Het toont het beste dat hedendaags zilver te bieden heeft. Ontwerpers en edelsmeden worden gestimuleerd om zichzelf en de eigenschappen van zilver in vraag te stellen. Ze worden uitgedaagd om op zoek te gaan naar de beste en meest innovatie toepassing van het materiaal. De resultaten van de wedstrijd worden tentoongesteld bij DIVA en de bezoeker kan zelf ontdekken welke objecten in de prijzen vielen, wie de ontwerpers zijn en welke technieken gebruikt werden.

Artists in Residence

In het najaar van 2021 lanceerde DIVA het Artists in Residence-programma waarbij twee zilver- en goudsmeden gedurende enkele weken aan de slag kunnen in het DIVA atelier. In het volledig uitgeruste atelier van DIVA krijgen de residenten tijd, ruimte en professionele ondersteuning om te onderzoeken en te experimenteren binnen hun vakgebied. Ondertussen wordt het twee keer per jaar georganiseerd en hebben al 6 residenten deelgenomen: Emmie Ray Hubbard, Simon Marsiglia, Mara Balode, Lingjie Wang, Charlotte Van de Velde en Naama Bergman. ​
De eerste residentie van dit jaar start in april met Triin Kuuk, afkomstig uit Estland, en de Roemeense Andreea Raluca Cojocaru die momenteel in Antwerpen verblijft. Ze geven eind juni een DIVA talk - het perfecte uitwisselingsmoment tussen ontwerpers en publiek - en organiseren een korte expo met hun creaties. In het najaar verwelkomt DIVA de Australische Gretal Ferguson en de Belgische Elise Hoebeke voor de tweede residentie.

Copyright headerfoto: Sigrid Spinnox

 

Persberichten in je mailbox

Door op "Inschrijven" te klikken, bevestig ik dat ik het Privacybeleid gelezen heb en ermee akkoord ga.

Over DIVA, museum voor diamant, juwelen en zilver

DIVA is het museum voor diamant, juwelen en zilver gevestigd in de diamanthoofdstad ter wereld: Antwerpen. DIVA vertelt het verhaal van de aantrekkingskracht die Antwerpen en Vlaanderen al eeuwenlang internationaal, uitoefent met betrekking tot het vakkundig produceren, assembleren en verhandelen van diamant, juwelen en zilver. 

Een 600-tal objecten uit de collectie van DIVA worden op een betekenisvolle manier gepresenteerd aan het publiek. Via enscenering, soundscapes, multimedia en interactieve doe-elementen stapt de bezoeker in een universum van luxe, juwelen en diamant. Op meesterlijke wijze onderhoudt DIVA haar bezoekers en daagt hen bovendien uit de diepere lagen te ontdekken. 

Naast de vaste collectiepresentatie presenteert DIVA een tentoonstellingsprogramma die nauw aansluit op het thema diamant, juwelen en zilver.

Neem contact op met

Suikerrui 17-19 2000 Antwerpen

0032 495 89 33 12

inge.derouck@divaantwerp.be

www.divaantwerp.be