DIVA haalt topstukken uit het Victoria en Albert museum naar Antwerpen in 2021

Masterpieces in Miniature: Schatten uit de Rosalinde and Arthur Gilbert Collection

Van 5 maart tot 15 augustus 2021 presenteert DIVA de tentoonstelling Masterpieces in Miniature: Schatten uit de Rosalinde en Arthur Gilbert Collection. Deze reizende tentoonstelling wordt georganiseerd door het Victoria en Albert museum (V&A) uit Londen. Voor de allereerste keer zal er een topselectie uit alle deelverzamelingen van de Gilbertcollectie te zien zijn op het Europese continent. Die eer is voor DIVA, het museum voor diamant, juwelen en zilver weggelegd. Sommige objecten, zoals de 16de-eeuwse patrijsbeker, zijn exclusief in Antwerpen te ​ bewonderen. 

Alice Minter, curator van de Rosalinde and Arthur Gilbert Collection – V&A: “We zijn enorm trots dat we ‘Masterpieces in Miniature’ in primeur mogen presenteren in het museum DIVA in Antwerpen. Dé plek in Europa waar sinds de 16de-eeuw kunst en luxeproducten, zoals diamant, juwelen en zilver, uit alle windrichtingen samenkomen. De verzamelgebieden van de Gilbertcollectie sluiten hier naadloos op aan. Uiteraard mag het wassen beeld van Arthur Gilbert, vaak beschouwd als een buitensporigheid van een diva, niet ontbreken in een museum met de naam DIVA!” 

Een grootse verzameling 
De verzameling van Rosalinde en Arthur Gilbert is een eerbetoon aan schitterend gemaakte objecten, waarvan het grootste deel in edele metalen en vaak kleinschalig van grootte. Ruim veertig jaar verzamelde het koppel nagenoeg 1000 Europese meesterwerken op het vlak van edelsmeedkunst, gouden (snuif-)dozen, email en mozaïeken van de 16de tot 20ste eeuw. Hun passie voor vakmanschap en schoonheid resulteerde in een verzameling die vandaag ongeëvenaard is. ​ 

De Gilberts ​
Arthur (1913-2001) en Rosalinde Gilbert (1913-1995) maakten in het Londen van de jaren 1930 hun eerste fortuin in de mode-industrie. Ze ruilden Londen voor hun nieuw ontworpen villa in Beverly Hills en startten met een succesvolle vastgoedonderneming in de Verenigde Staten. Een tweede succesverhaal volgde kort daarop. In hun zoektocht naar mooie dingen ontwikkelde zich al snel een passie voor verzamelen. Het koppel reisde de wereld rond op zoek naar de mozaïeken en de allerbeste objecten in goud, zilver en email. ​ 

“To me, making money just for the sake of making money doesn’t make any sense. So I evolved into a collector.”, aldus Arthur Gilbert. ​ ​ 

De wens om hun collectie publiek toegankelijk te maken was voor het koppel van wezenlijk belang. In de jaren 1970 werd de collectie ondergebracht in het Los Angeles County Museum of Art, waarna het in 2000 verhuisde naar het Somerset House in Londen en uiteindelijk sinds 2008 gepresenteerd wordt in het V&A in Londen. Voor het eerst is een topselectie uit alle deelverzamelingen van de Gilbertcollectie op het Europees continent te zien waarna de tentoonstelling doorreist naar Azië en Amerika. 

Over de tentoonstelling 
Masterpieces in Miniature is een ode aan de indrukwekkende erfenis van Rosalinde en Arthur Gilbert. Het publiek krijgt de kans om de schatten uit de Gilbertcollectie van zeer dichtbij te bewonderen. DIVA, het museum voor diamant, juwelen en zilver, is de eerste prestigieuze locatie voor deze reizende tentoonstelling. ​ 

Eva Olde Monnikhof, directeur DIVA: “Wij zijn ontzettend trots dat we een van de beste Wonderkamers ter wereld mogen presenteren in het museum. Hoog op onze wensenlijst stond de patrijsbeker van ​ Jörg Ruel ​ uit de 16de eeuw. Niet alleen getuigt deze beker van uitzonderlijk snijwerk en materiaalkeuze, het biedt ook context voor een van onze eigen meesterwerken: ​ de 16de-eeuwse uilenbeker met Antwerpse merken. Voor het eerst ontmoeten deze love birds elkaar in dé stad waar de liefde met een diamantring wordt bezegeld: Antwerpen.” ​ ​ ​ 

 

Bezoekers dompelen zich onder in de wereld van de Gilberts en hun oogverblindende collectie. Ze maken kennis met Rosalinde en Arthur Gilbert en hun verzamelgewoontes, gaan mee op reis in een zoektocht naar uitzonderlijk vakmanschap en maken kennis met beroemde historische figuren zoals tsarina Catharina de Grote, keizer Napoleon I en koningin Victoria. Een absoluut topstuk is de snuifdoos van Frederik de Grote, koning van Pruisen. De snuifdoos is gevormd uit chrysoprase, een zeldzame edelsteen gedolven in Silezië, en bezet met hardstenen en diamanten. De diamanten werden gekleurd door ze over lichtroze, groene en citroengele metaalfolies te zetten. 

Dries Otten (°1978) staat in voor de scenografie van Masterpieces in Miniature. De Antwerpse interieurarchitect, meubelontwerper en scenograaf is gekend voor zijn ludieke kleurgebruik met historische referenties. Hij tekende reeds voor de scenografie van tentoonstellingen in het TextielMuseum, Bozar en Texture. ​ 

Vermelding bij elke publicatie 
Masterpieces in Miniature: Schatten uit de Rosalinde and Arthur Gilbert Collection. Een V&A tentoonstelling – Reizend rond de wereld met de steun van de Gilbert Trust for the Arts -gepresenteerd in DIVA, museum voor diamant, juwelen en zilver in Antwerpen.

Curator: ​ ​
Alice Minter, curator van de Rosalinde and Arthur Gilbert Collection – V&A ​
Jessica Eddie, assistent-curator van de Rosalinde and Arthur Gilbert Collection – V&A 

Over het V&A: ​
Het Victoria en Albert Museum in Londen is hét museum voor kunst en design met ongeëvenaarde collecties, zowel wat reikwijdte als diversiteit betreft die 5000 jaar van menselijke creativiteit weergeven. Het museum werd in 1852 opgericht om kunstwerken voor het publiek beschikbaar te maken en Britse ontwerpers en producenten te inspireren.Vandaag wil het V&A de creatieve sector uitdagen, de volgende generatie uitdagen en iedereens verbeelding aanspreken. 


Praktische info: ​ 

  • Wanneer: vrijdag 5 maart t.e.m. zondag 15 augustus 2021 
  • Waar: DIVA, Suikerrui 17 – 19, 2000 Antwerpen 
  • Openingstijden: maandag tot zondag, woensdag gesloten, 10u00 - 18u00 
  • Tickets: standaardtarief € 12 per persoon 

Previews, begeleide bezoeken en interviews met de curator kunnen ingepland worden via suzanne.delange@divaantwerp.be. ​ 

 

Persberichten in je mailbox

Door op "Inschrijven" te klikken, bevestig ik dat ik het Privacybeleid gelezen heb en ermee akkoord ga.

Over DIVA, museum voor diamant, juwelen en zilver

DIVA is het museum voor diamant, juwelen en zilver gevestigd in de diamanthoofdstad ter wereld: Antwerpen. DIVA vertelt het verhaal van de aantrekkingskracht die Antwerpen en Vlaanderen al eeuwenlang internationaal, uitoefent met betrekking tot het vakkundig produceren, assembleren en verhandelen van diamant, juwelen en zilver. 

Een 600-tal objecten uit de collectie van DIVA worden op een betekenisvolle manier gepresenteerd aan het publiek. Via enscenering, soundscapes, multimedia en interactieve doe-elementen stapt de bezoeker in een universum van luxe, juwelen en diamant. Op meesterlijke wijze onderhoudt DIVA haar bezoekers en daagt hen bovendien uit de diepere lagen te ontdekken. 

Naast de vaste collectiepresentatie presenteert DIVA een tentoonstellingsprogramma die nauw aansluit op het thema diamant, juwelen en zilver.

Neem contact op met

Suikerrui 17-19 2000 Antwerpen

0032 495 89 33 12

inge.derouck@divaantwerp.be

www.divaantwerp.be