Axel Vervoordt wordt gastcurator eerste tijdelijke tentoonstelling DIVA

Het nieuwe diamantmuseum DIVA in Antwerpen kijkt tevreden terug op haar eerste openingsmaand. Op 4, 5 en 6 mei opende DIVA met een feestelijk weekend en verwelkomde meer dan 5.000 bezoekers. Van 7 mei tot 7 juni telt het museum daar nog eens 10.000 bezoekers bij. De opening van DIVA was het sluitstuk van het diamantjaar, waarin de stad Antwerpen en haar partners Provincie Antwerpen, Toerisme Vlaanderen en Antwerp World Diamond Centre (AWDC) intensief hebben samengewerkt aan de internationale positionering van Antwerpen als wereldcentrum van de diamant. Vandaag maakt DIVA haar eerste tijdelijke tentoonstelling ‘De Wonderkamer van Axel Vervoordt’ bekend.

Luk Lemmens, voorzitter van DIVA: “Met 15.000 bezoekers de voorbije maand heeft DIVA een veelbelovend debuut gemaakt. Het museum maakt steeds meer naam. Met het toeristische hoogseizoen in het verschiet bereiden we ons voor op nog meer bewonderaars. Daarnaast wordt in oktober de tijdelijke tentoonstelling 'De Wonderkamer van Axel Vervoordt' geopend. Het wordt dus ook een boeiend najaar.”

De Wonderkamer van Axel Vervoordt

Vandaag kondigt DIVA haar eerste tijdelijke tentoonstelling aan. ‘De Wonderkamer van Axel Vervoordt’ vormt het vertrekpunt van een serie tijdelijke wonderkamers die DIVA organiseert. Axel Vervoordt geeft als gastcurator zijn persoonlijke en vernieuwende interpretatie van dit concept. De tentoonstelling loopt van vrijdag 19 oktober 2018 tot en met zondag 28 april 2019.

Axel Vervoordt is een internationaal gewaardeerde kunsthandelaar en binnenhuisarchitect. Hij kent de wereld van de edelsmeedkunst bijzonder goed en weet als geen ander persoonlijke, geïnspireerde, esthetische en wonderlijke combinaties te maken. Als curator maakte hij faam met zijn tentoonstellingen in Palazzo Fortuny in Venetië. Voor zijn ‘wonderkamer’, duikt hij in de collectie van DIVA en vult deze aan met stukken uit zijn eigen verzameling en met bruiklenen. Zo zal hij een tentoonstelling samenstellen die verwondering en nieuwsgierigheid oproepen door naturalia, scientifica en exotica samen te presenteren met historische en hedendaagse kunst.

Tentoonstelling Academia : Qui es-tu? (c) JP Gabriel
Tentoonstelling Academia : Qui es-tu? (c) JP Gabriel

Praktisch

Vanaf 15 juni koop je je tickets vooraf online (€ 10) via www.divaantwerp.be. Een combinatieticket met de permanente tentoonstelling 'DIVA, a Brilliant Story' kost € 16.

Vanaf vrijdag 19 oktober is 'De Wonderkamer van Axel Vervoordt' open voor het grote publiek. De vernissage en persvoorstelling vinden plaats op donderdag 18 oktober. De tentoonstelling loopt tot en met zondag 28 april 2019. ​

Feiten en cijfers

Tijdens de eerst maand ontving DIVA bezoekers uit Vlaanderen, de buurlanden en internationale toeristen. De drukste dagen zijn dinsdag, donderdag en zondag. Piekmomenten waren tijdens het verlengde Hemelvaartweekend met ongeveer 500 bezoekers per dag. 

  • 7 december 2017 start online ticketverkoop
  • Openingsweekend 4, 5 en 6 mei: 5.191 bezoekers
  • 7 mei – 7 juni 2018: 9.662 bezoekers (incl. nocturnes)
  • Populairste tijden voor een bezoek aan DIVA: 11u, 14u, 14u30 en 15u
  • Abonnee-actie Gazet van Antwerpen: 3.500 duo-tickets binnen de 4 dagen uitverkocht
“De eerste weken zijn een belangrijk meetinstrument voor ons.” vertelt Jeroen Martens, directeur van DIVA. “De grote interesse van bezoekers en media zijn een bevestiging dat we de juiste vertaalslag gemaakt hebben. We hebben daarnaast goed kunnen observeren en luisteren naar onze bezoekers. We deden ook al enkele aanpassingen in de tentoonstellingsruimtes. Zoals de verlichting in de Kluizenruimte en er komt in iedere zaal een infofiche met een schematisch overzicht welk object je waar kunt terugvinden. Wij blijven continu evalueren.”

Internationale belangstelling

Ook in het buitenland ging de opening van DIVA niet ongemerkt voorbij. In de New York Times prijkte de kop ‘In Antwerp, Glitter and Glamour’ en publicaties in de Metro UK, The Mumbay Newspaper, Lonelyplanet.com zetten DIVA stevig op de kaart. De wereldbekende juwelier Tiffany & Co stuurde een Amerikaanse delegatie om een kijkje nemen in het nieuwe diamantmuseum. 

Over 'DIVA, a Brilliant Story'

Antwerpen en diamanten zijn vanaf de 16de eeuw nauw met elkaar verbonden. DIVA vertelt dit verhaal op een eigenzinnige manier. Zes thema’s en veertien topstukken vormen de rode draad in de tentoonstelling ‘DIVA, a Brilliant Story’. DIVA neemt de bezoeker mee in de fascinerende wereld vol luxe, diamant en edelsmeedkunst. De collectiestukken van zilver of goud met edelstenen/diamant zijn meer dan gewoon ‘objecten’. Het zijn dragers van verhalen, verhalen die zich niet altijd zomaar prijs geven. Bezoekers van vandaag kunnen de boodschappen die in het verleden aan een voorwerp zijn gegeven niet altijd lezen. Het is aan het museum om de verbinding te leggen tussen bezoeker en object, tussen heden en verleden. DIVA legt die brug door gebruik te maken van een specifieke scenografie en doorgedreven verhaalvertelling.

Persberichten in je mailbox

Door op "Inschrijven" te klikken, bevestig ik dat ik het Privacybeleid gelezen heb en ermee akkoord ga.

Over DIVA, museum voor diamant, juwelen en zilver

DIVA is het museum voor diamant, juwelen en zilver gevestigd in de diamanthoofdstad ter wereld: Antwerpen. DIVA vertelt het verhaal van de aantrekkingskracht die Antwerpen en Vlaanderen al eeuwenlang internationaal, uitoefent met betrekking tot het vakkundig produceren, assembleren en verhandelen van diamant, juwelen en zilver. 

Een 600-tal objecten uit de collectie van DIVA worden op een betekenisvolle manier gepresenteerd aan het publiek. Via enscenering, soundscapes, multimedia en interactieve doe-elementen stapt de bezoeker in een universum van luxe, juwelen en diamant. Op meesterlijke wijze onderhoudt DIVA haar bezoekers en daagt hen bovendien uit de diepere lagen te ontdekken. 

Naast de vaste collectiepresentatie presenteert DIVA een tentoonstellingsprogramma die nauw aansluit op het thema diamant, juwelen en zilver.

Neem contact op met

Suikerrui 17-19 2000 Antwerpen

0032 495 89 33 12

[email protected]

www.divaantwerp.be