Axel Vervoordt opent Wonderkamer in diamantmuseum DIVA

Van 19.10.2018 tot 28.04.2019

Dit najaar presenteert het nieuwe diamantmuseum DIVA zijn eerste tijdelijke tentoonstelling: ‘Wonderkamer I: Axel Vervoordt’. Gastcurator Axel Vervoordt dompelt de bezoeker onder in een wonderlijke wereld door naturalia, juwelen en exotica samen te presenteren met historische en hedendaagse kunst. Met kunstwerken van o.a. Anish Kapoor, Lucio Fontana, El Anatsui en bruiklenen van o.a. het Victoria & Albert Museum en Vervoordts eigen collectie is dit de gedroomde start van het pas geopend museum. ‘Wonderkamer I: Axel Vervoordt’ loopt van 19.10.2018 tot en met 28.04.2019.

Luk Lemmens, voorzitter van De Museumstichting: "We gaan verder in onze ambitie om ons roemrijke edelsmeedkunst- en diamantverleden met de actualiteit te verbinden. Internati­onaal gewaardeerde kunsthandelaar en binnenhuisarchitect Axel Vervoordt neemt de pri­meur van de eerste tijdelijke tentoonstelling waar die het vertrekpunt vormt van een serie Wonderkamers. Ik wens de bezoeker een wonderbaarlijke ontdekkingstocht in de wereld van Axel Vervoordt toe."
Wonderkamer I: Axel Vervoordt © Jan Liégeois
Wonderkamer I: Axel Vervoordt © Jan Liégeois

Drie zalen, één wondere wereld

Axel Vervoordt verkoos een volledige verdieping van het museum te benutten, niet één enkele kamer. Zo ontstaan een aantal werelden die elk op zich als een wonderkamer werken, maar in sequens een extra dimensie verkrijgen.

Axel Vervoordt: “Een wonderkamer is er om ‘verwonderd’ te worden, om inspiratie te verwerven, om dingen te ontdekken die je verrassen en boeien. Zelf tracht ik altijd naar kunst te kijken als een kind zonder vooroordelen of voorkennis, en laat me graag verrassen en verwonderen door wat mijn zintuigen intuïtief aangeven.”

De eerste wonderkamer is een compositie van drie werelden. Etnische en hedendaagse kunstwerken versmelten er met naturalia tot een chaotisch atelier met diva-allures. Via een doorgang, waarin een kunstwerk van Anish Kapoor reflecteert zoals een diamant, kom je in een tweede wonderkamer terecht. Deze is geïnspireerd door Antwerpse kunstkamers tijdens de Renaissance. Kunstwerken van Cranach en Marina Abramovic krijgen er een uitzonderlijke plaats in het gezelschap van een monumentaal narwalskelet.

De laatste wonderkamer is een labyrint, waar de bezoeker uitgenodigd wordt in meditatieve stilte te wandelen tussen tokonoma´s of platformen . Centraal in de laatste kamer staat een grote ruwe, ongeslepen diamant van 835 karaat. Diamant is sinds de zestiende eeuw een symbool voor Antwerpen. De edelsteen siert de mens niet alleen als juweel, maar wordt ook al eeuwenlang geprezen omwille van zijn spirituele kracht en zeldzaamheid.

Co-curatoren: Romy Cockx en Anne-Sophie Dusselier

Axel Vervoordt: “Als verzamelaar ben ik altijd op zoek gegaan naar interessante dialogen tussen objecten die de intrinsieke kracht van de stukken verhoogt en versterkt. Moge deze tentoonstelling verwondering opwekken en inspireren.”

Organisatie:

De tentoonstelling 'Wonderkamer I: Axel Vervoordt' is een initiatief van DIVA, Antwerp Home of Diamonds. De Museumstichting is de overkoepelende organisatie voor de drie Antwerpse musea Fotomuseum (FOMU), ModeMuseum (MoMu) en DIVA. De tentoonstelling werd mede mogelijk gemaakt door Axel Vervoordt en zijn team, de vele bruikleengevers, privéverzamelaars en alle hedendaagse kunstenaars en juwelenontwerpers die kunstwerken ontleenden uit hun oeuvre.

Met dank aan Stad Antwerpen, Toerisme Vlaanderen, De Standaard, AWDC, SDE, Umicore.

Praktisch:

  • De tentoonstelling loopt van 19 oktober 2018 tot 28 april 2019 en is dagelijks (met uitzondering van woensdag) te bezoeken van 10u tot 18u.
  • Tickets kosten € 10. Een combinatieticket met de permanente tentoonstelling DIVA, a Brilliant Story kost € 16.

Persberichten in je mailbox

Door op "Inschrijven" te klikken, bevestig ik dat ik het Privacybeleid gelezen heb en ermee akkoord ga.

Over DIVA, museum voor diamant, juwelen en zilver

DIVA is het museum voor diamant, juwelen en zilver gevestigd in de diamanthoofdstad ter wereld: Antwerpen. DIVA vertelt het verhaal van de aantrekkingskracht die Antwerpen en Vlaanderen al eeuwenlang internationaal, uitoefent met betrekking tot het vakkundig produceren, assembleren en verhandelen van diamant, juwelen en zilver. 

Een 600-tal objecten uit de collectie van DIVA worden op een betekenisvolle manier gepresenteerd aan het publiek. Via enscenering, soundscapes, multimedia en interactieve doe-elementen stapt de bezoeker in een universum van luxe, juwelen en diamant. Op meesterlijke wijze onderhoudt DIVA haar bezoekers en daagt hen bovendien uit de diepere lagen te ontdekken. 

Naast de vaste collectiepresentatie presenteert DIVA een tentoonstellingsprogramma die nauw aansluit op het thema diamant, juwelen en zilver.

Neem contact op met

Suikerrui 17-19 2000 Antwerpen

0032 495 89 33 12

inge.derouck@divaantwerp.be

www.divaantwerp.be