20ste Zilvertriënnale van start op 26 augustus in het DIVA museum

Vanaf zaterdag verwelkomt DIVA, het museum voor diamant, juwelen en zilver, een nieuwe editie van de Zilvertriënnale, dé belangrijkste competitie voor zilversmeden.

DIVA presenteert van 26 augustus tot 8 oktober 2023 de Zilvertriënnale, expo voor hedendaags design. De driejaarlijkse wedstrijd Zilvertriënnale wordt georganiseerd door het Duitse Gesellschaft für Goldschmiedekunst en het Deutsches Goldschmiedehaus Hanau. Dit jaar vindt het plaats voor de 20ste keer.

Van een lokale tentoonstelling groeide de Zilvertriënnale sinds 1965 uit tot dé zilverwedstrijd en zet het de nieuwe tendensen in het internationale zilverdesign in de kijker. ​
Voor deze editie schreven 121 zilversmeden, designers en kunstenaars zich in. Ze komen uit 21 verschillende landen in Europa, Azië, Australië en de Verenigde Staten. Een jury van experts selecteerde voor de expo de 67 meest innovatieve deelnemers. De juryleden zijn:

 • Dirk Allgaier – directeur van uitgeverij arnoldsche Art Publishers
 • Dr. Claudia Banz – curator Design van het Kunstgewerbemuseum in Berlijn
 • JaKyung Shin – zilversmid en assistent professor aan Seoul National University in Zuid-Korea ​

De uitgekozen objecten voor de tijdelijke expo variëren in vorm, functie en techniek. De bezoeker krijgt traditionele gebruiksvoorwerpen te zien – zoals koffiepotten, vazen of schalen – maar ook artistieke, niet-functionele, objecten die spelen met de eigenschappen van het zilver.

Het valt in deze editie van de Zilvertriënnale op dat een aantal kunstenaars zich lieten inspireren door recente maatschappelijke en ecologische crisissen zoals de pandemie of de klimaatverandering. Daarbij gebruiken ze zilver om kritische boodschappen over te brengen of om psychologische stress te verwerken.

Acht winnaars en Belgische deelnemers

Uit alle geselecteerde deelnemers koos de jury drie winnaars voor de hoofdwedstrijd, waaronder één Belg, en vijf voor de wedstrijd voor jong talent, in respectievelijke volgorde:

 • Markus Pollinger, Duitsland, eerste prijs (Ebbe Weiss-Weingart Prijs), beker Gefäß
 • David Huycke, België, tweede prijs (Robbe & Berking Prijs), Cosmic Bubbles.
 • Maja Houtman, Nederland, derde prijs (Ebbe Weiss-Weingart Zilverprijs), Sphere I, II and IV
 • HyeSun Lee, Korea, eerste prijs (1ste Lions Club Hanau Youth Promotion prijs), Hand-Lighthouse
 • Koichi Io, Japan, tweede prijs (2de Lions Club Hanau Youth Promotion prijs), Three legged Vase
 • Merit Christian, Duitsland, derde prijs (3de Lions Club Hanau Youth Promotion prijs), Born with a silver spoon
 • JaeHui Jeong, Korea, vierde prijs (Hanauer Schmuckhalbzeug zilverprijs), Hidden object
 • Kazuhiro Toyama, Japan, vijfde prijs (Heimerle + Meule zilverprijs), Biophilia Ephemeral Vase

De andere Belgische deelnemers zijn Patrick Storme met Origin of Species en Helena Schepens met Undatio.

Finissage

Op donderdag 5 oktober organiseert DIVA de finissage van de Zilvertriënnale, expo voor hedendaags design met enkele DIVA talks en aansluitend een receptie. Het museum ontvangt tijdens de DIVA talks vooraanstaande binnen- en buitenlandse zilversmeden. Markus Pollinger, winnaar van de 20ste Zilvertriënnale, neemt de aanwezigen mee in het ontwerp- en productieproces van zijn winnend object. De drie Belgische kandidaten David Huycke, Helena Schepens en Patrick Storme lichten hun werk toe. De Duitse Beate Leonards onthult de geheimen van haar geselecteerde theepot en Gretal Ferguson, ook artist in residence bij DIVA, praat over haar parcours als zilversmid.


Praktische info:

 • Zilvertriënnale, expo voor hedendaags design
 • 26/08 - 08/10/2023
 • Prijs: de bezoeker kan met het reguliere toegangsticket voor het museum zowel de vaste als de tijdelijke expo bekijken. Het volwassen standaardtarief is € 12.
 • Finissage 05/10 vanaf 16u: gratis toegang

 

 

Persberichten in je mailbox

Door op "Inschrijven" te klikken, bevestig ik dat ik het Privacybeleid gelezen heb en ermee akkoord ga.

Over DIVA, museum voor diamant, juwelen en zilver

DIVA is het museum voor diamant, juwelen en zilver gevestigd in de diamanthoofdstad ter wereld: Antwerpen. DIVA vertelt het verhaal van de aantrekkingskracht die Antwerpen en Vlaanderen al eeuwenlang internationaal, uitoefent met betrekking tot het vakkundig produceren, assembleren en verhandelen van diamant, juwelen en zilver. 

Een 600-tal objecten uit de collectie van DIVA worden op een betekenisvolle manier gepresenteerd aan het publiek. Via enscenering, soundscapes, multimedia en interactieve doe-elementen stapt de bezoeker in een universum van luxe, juwelen en diamant. Op meesterlijke wijze onderhoudt DIVA haar bezoekers en daagt hen bovendien uit de diepere lagen te ontdekken. 

Naast de vaste collectiepresentatie presenteert DIVA een tentoonstellingsprogramma die nauw aansluit op het thema diamant, juwelen en zilver.

Neem contact op met

Suikerrui 17-19 2000 Antwerpen

0032 495 89 33 12

inge.derouck@divaantwerp.be

www.divaantwerp.be